Vlaanderenis werk

Raadpleging voorbereiden

Aan de basis van een goede raadpleging ligt een goede voorbereiding. Op deze pagina kan u enkele concrete tips terugvinden om uw bezoek optimaal te laten verlopen.

Thuis

Een vlotte raadpleging start in principe thuis. Zorg ervoor dat u op voorhand alle documenten in een mapje verzameld heeft en bereid uw gesprek voor. Zet op papier hoe u zich voelt en welke vragen u heeft. Vraag eventueel hulp aan een familielid of vriend(in) met wie u een vertrouwensband heeft (=vertrouwenspersoon). Neemt u medicatie? Lijst ze nog even op alvorens u vertrekt. Een lijstje zorgt voor zekerheid.

Onderweg

Files, wegenwerken, een handige parkeerplaats, een korte wachttijd aan het onthaal of dienst Inschrijvingen, etc. Deze elementen vragen om een ruime tijdsplanning. Het spreekt dus voor zich: vertrek ruim op tijd. Geraakt u er niet op tijd of bent u verhinderd, neem dan telefonisch contact op met het onthaal of met de desbetreffende dienst.

Vertrouwelijk

Het lijkt een logische opmerking, maar daarom niet altijd evident: wees eerlijk over uw gezondheidssituatie. Wat voor u als normaal wordt ervaren, kan voor uw arts net een belangrijk detail betekenen in een mogelijke behandeling. En wees gerust, wat tussen u en uw arts verteld wordt, blijft vertrouwelijk.

Luister en noteer

Uw arts is er om naar u te luisteren, maar hetzelfde geldt in de andere richting. Luister aandachtig, noteer wat hij of zij vertelt en laat hem of haar uitspreken.

Vraag door

Heeft u vragen bij de uitleg of het advies van uw arts? Vraag door en herhaal zijn of haar antwoorden om zeker te zijn dat u alles heeft begrepen. Ultieme tip: neem een vertrouwenspersoon mee. Met twee hoort u altijd meer dan alleen.

Mag u na een opname naar huis en moet u bijkomende medicatie nemen? Bevraag de inhoud van uw medicatie nog even aan uw arts of verpleegkundige.

Auteur: Ombudsdienst

Laatste wijziging: 4.11.2019