Vlaanderenis werk

Preoperatieve consultatie

Wanneer een ingreep gepland wordt, dan verwijst uw specialist u door naar het preoperatief consult. Hier informeert en helpt een verpleegkundige u om uw opname en ingreep/onderzoek zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. Een goede voorbereiding van uw dossier is essentieel voor uw veiligheid als patiënt.

20170907 Preoperatief Consult 3

Wanneer

  • Bij voorkeur aansluitend op uw consultatie bij de arts-specialist.
  • Indien bovenstaande niet mogelijk is, gelieve zo snel mogelijk na de inplanning van uw ingreep telefonisch contact op te nemen
  • U heeft geen afspraak nodig, een preoperatief consult vindt plaats op vrije consultatie.
  • U kunt elke werkdag terecht bij de preoperatieve consultatie van 08.30 tot 17.00 uur.

Verloop

Tijdens het preoperatief consult vult u een digitale preoperatieve vragenlijst in waarin gevraagd wordt naar uw gezondheidstoestand, medische voorgeschiedenis, thuismedicatie, allergieën en gewoontes.
Het is namelijk van uiterst groot belang dat we weten welke medicatie u dagelijks thuis inneemt. Lijst gerust de producten op of neem de doosjes mee.
U kan deze lijst digitaal invullen, thuis of via een tablet in het ziekenhuis. Indien nodig begeleidt een verpleegkundige u hierbij. De lijst wordt vervolgens met u overlopen en u krijgt advies omtrent medicatie en nuchter zijn. De toestemmingsformulieren voor een ingreep/onderzoek en anesthesie worden eveneens meegegeven. U krijgt de mogelijkheid deze thuis na te lezen, te ondertekenen en mee te brengen bij uw ingreep.

Er zal u, indien nodig, gevraagd worden om preoperatieve onderzoeken te ondergaan bij uw huisarts, hiervoor krijgt u de nodige documenten en instructies mee. Denk eraan om tijdig uw huisarts te consulteren zodat bij eventueel afwijkende onderzoeken nog de nodige opvolging mogelijk is.

Al deze informatie wordt gebundeld in uw preoperatief dossier en wordt enige tijd voor uw ingreep plaatsvindt door een anesthesist nagezien om er zeker te zijn dat u op een veilige, verantwoorde manier geopereerd kunt worden.

Op uw preoperatief consult krijgt u een geheugensteuntje mee waarin alles voor u kort wordt samengevat. Indien u nood heeft aan hulp of revalidatie na uw operatie dan verwijzen wij u door naar de juiste instantie of de sociale dienst van het ziekenhuis.

Contact en openingsuren

Indien u vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de preoperatieve consultatie op het nummer 09 310 06 43 of mailen naar preoperatief.consult@azalma.be.

Om onze werking zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is de preoperatieve consultatie doorlopend geopend van 08.30 tot 17.00 uur.

Auteur: Preoperatief consult

Laatste wijziging: 8.09.2021