Vlaanderenis werk

Netwerken

AZ Alma maakt deel uit van volgende netwerken:

Logo - Ziekenhuisnetwerk KOM

Ziekenhuisnetwerk KOM

AZ Alma maakt deel uit van het Ziekenhuisnetwerk KOM (Kust, Ommeland en Meetjesland) en wil, samen met zeven andere zorginstellingen, kennis en expertise bundelen om de zorg dichter bij de patiënt te brengen.

Maken, naast AZ Alma, deel uit van het KOM-netwerk:

  • AZ Damiaan (Oostende)
  • AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
  • AZ Sint-Lucas Brugge
  • AZ West (Veurne)
  • AZ Zeno (Knokke-Blankenberge)
  • KEI (Koningin Elisabeth Instituut Oostduinkerke)
  • BZIO (Bundeling Zorginitiatieven Oostende)

Het hoofddoel van het netwerk is nabijheid van de zorg. Dat wil zeggen: de best mogelijke zorg binnen de eigen regio aanbieden. Een patiënt hoeft, voor het verkrijgen van de nodige basiszorg, hierdoor niet de helft van de provincie te doorkruisen.

Voor meer gespecialiseerde zorg (bijv. beenmergtransplantaties, radiotherapie, etc.) zal de patiënt doorverwezen worden naar een ziekenhuis binnen het netwerk, waar de gespecialiseerde functie geconcentreerd wordt. Dit verhoogt de kwaliteit, de doeltreffendheid en de efficiëntie van de geleverde zorg.

Website: komnetwerk.be.

Huisartsenwachtpost

Huisartsenwachtpost Meetjesland

Bovenop de dienst Spoedgevallen is een huisartsenwachtpost gevestigd. In deze wachtpost houden huisartsen, uit de twee Meetjeslandse huisartsenkringen Omehak en Wemehak, in weekends en op feestdagen consultaties.

De wachtpost is ook de vertrekbasis van een rijdende wacht. Met deze huisartsenwachtpost schrijven AZ Alma en de huisartsenkringen uit de Meetjeslandse regio geschiedenis. Net als de meer dan 70 huisartsenwachtposten verspreid over België, anticipeert men op het geplande overheidsbeleid waarbij ten laatste over 3 jaar het ganse land moet gedekt zijn met huisartsenwachtposten. Vandaar dat Omehak en Wemehak de handen in elkaar slaan en samen met AZ Alma al 2 jaar in stilte werken aan dit uniek project.

Het was wachten tot AZ Alma de nieuwbouw aan de Ringlaan in Eeklo betrok, vooraleer de plannen echt concreet werden. Intussen werd de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland (HAWP ML) opgericht, met dokter Karel De Crem uit Aalter als voorzitter en dokter Eddy Deveneyns uit Watervliet als dagelijks bestuurder. De start van de huisartsenwachtpost houdt in dat de huidige plaatselijke huisartsenwachtdiensten in het weekend en op feestdagen opgaan in deze ene unieke huisartsenwachtpost in AZ Alma.

De huisartsenwachtpost is bemand in de weekends (vanaf vrijdagavond 19 uur tot en met maandagmorgen 8 uur) en op feestdagen (vanaf de avond voordien om 19 uur tot de ochtend nadien om 8 uur). Overdag zijn 4 zittende en 2 rijdende huisartsen en 1 achterwacht actief, ’s nachts staan 1 zittende en 1 rijdende huisarts en 1 achterwacht paraat. Voor de rijdende huisartsen zijn er telkens ook chauffeurs voorzien.

Inwoners van volgende gemeenten kunnen beroep kunnen doen op deze huisartsenwachtpost:

  • West-Meetjeslandse Huisartsenkring: Aalter - Adegem - Beernem - Bellem - Knesselare - Lotenhulle - Maldegem - Middelburg - Oedelem - Poeke - Sint-Joris en Ursel.
  • Oost-Meetjeslandse Huisartsenkring: Assenede - Bassevelde - Boekhoute - Eeklo - Ertvelde - Evergem - Kaprijke - Langerbrugge Eiland - Lembeke - Lovendegem - Oosteeklo - Oostwinkel - Ronsele - Sint-Jan-in -Eremo - Sint-Kruis-Winkel - Sint-Laureins - Sint-Margiete - Sleidinge - Terdonk - Vinderhoute - Waarschoot - Wachtebeke - Waterland-Oudeman - Watervliet - Zelzate en Zomergem.

Het betreft een gebied van ongeveer 200.000 inwoners en 216 huisartsen. Wie een beroep doet op de huisartsenwachtpost, hetzij ter plaatse, hetzij thuis, betaalt telkens enkel het remgeld. Het centrale nummer van Huisartsenwachtpost Meetjesland is 1733.

Website: huisartsenwachtpostmeetjesland.be

Laatste wijziging: 26.04.2021