Vlaanderenis werk

Kunst in AZ Alma

AZ Alma was bij decreet verplicht om 0,25% van het totaalbudget van het nieuwbouwziekenhuis te besteden aan kunstwerken. Om dit bedrag op een correcte en kunstvolle manier te besteden, werd een Kunstcommissie samengesteld bestaande uit externe leden als uit mensen uit AZ Alma zelf.

Kunst in AZ Alma

“We wilden niet zomaar geld aan kunst uitgeven, we wilden van de gelegenheid gebruik maken om het zodanig in het ziekenhuis te integreren dat de kunst meewerkt aan de ‘healing environment’ die we met ons nieuwe gebouw willen creëren”, zegt algemeen directeur en dagelijks bestuurder Rudy Maertens.

In plaats van te kiezen voor één naam en één kunstwerk, werd geopteerd om verschillende (jonge) artiesten een kans te geven. In het resultaat komen diverse aspecten van kunst aan bod: schilderen, tekenen, fotografie, beeldhouwen, installatiekunst, en zelfs street art. Ook de diverse kunstvormen zijn vertegenwoordigd: van figuratief over realistisch werk tot verschillende vormen van abstractie.

Het valt op dat er heel wat jonge kunstenaars bij de laureaten zitten, een bewuste keuze van de Kunstcommissie. De artiesten variëren van jonge, aan de weg timmerende kunstenaars tot meer gevestigde waarden. De meeste zijn Belgische (Vlaamse) kunstenaars, maar er zitten ook twee buitenlandse artiesten tussen die ondertussen hun sporen in Vlaanderen hebben verdiend. Opmerkelijk ook is dat niet enkel verschillende leeftijden vertegenwoordigd zijn maar dat er bovendien een evenwicht bestaat in de man-vrouw verdeling, wat in de kunstwereld nog steeds geen evidentie is.

Het is wetenschappelijk bewezen dat kunst in een ziekenhuisomgeving helend kan werken, troost kan bieden, hoop kan geven.

Auteur: dienst PR en communicatie

Laatste wijziging: 27.04.2023