Over Joke Raes en Tramaine de Senna
Tramaine de Senna en Joke Raes leerden elkaar kennen in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Gent, een plaats waar een select aantal internationale artiesten zich professioneel kan ontplooien.
Joke Raes werkt al verscheidene jaren als beeldend kunstenaar. Haar werk is cross-over, bestaat uit tekeningen, sculpturen, installaties en performances. Vooraleer ze met beeldende kunst startte, studeerde ze in het Herman Teirlinck instituut als actrice en textielontwerpster. Haar werken waren te zien in binnen en buitenland, tot in Moskou en Lima toe.
Tramaine de Senna behaalde een Bachelor in Architectuur en Kunst aan de University of California, Berkeley. In 2013 behaalde ze een Master in beeldende kunst aan de Sint-Joost academie in Breda, Nederland. Van 2013 tot 2015 behaalde ze een postgraduaat aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK).
Over hun werk
Inhoudelijk reflecteert Joke Raes op facetten van het enigmatische bestaan. Thema's als enigma, passie, dood, leven, verloren geliefdes, verrassing, stagnatie, beweging komen aan bod. Ze combineert verscheidene materialen (industrieel afval, gelasercut textiel) en technieken (3D printing, keramiek).
Tramaines werk gaat over hoe onze omgeving - de schone schijn - zich in verschillende lagen tot ons presenteert. Haar sculpturen zijn containers of omhulsels die verwijzen naar de hyperreële landschappen van Californië. Komend van Amerika - hét land van culturele vermenging/fabricage - gebruikt ze de identiteitspolitiek en haar persoonlijke roots als vertrekpunt. Hierdoor zijn haar sculpturen meer dan enkel een sensueel spel van oppervlaktebehandelingen. Het is een onderzoek naar vormen die diep geworteld zijn in onze afkomst en die via de handeling van creatie worden getoond.
In deze unieke samenwerking komen hun raakpunten sterk naar voren, zoals hun kleurgebruik, spel tussen figuratie en abstractie, gevoel voor details.
Over hun werk in AZ Alma
Met de kunstwerken in de wachtkamers en de inkomhal, het Atrium, realiseert het kunstenaarsduo een positieve dynamiek in AZ Alma. Er wordt sterk accent gelegd op het magische, want het ziekenhuis is toch een plaats waar er wonderen kunnen gebeuren? De kunstenaars lieten zich inspireren door de mensen die samenkomen in AZ Alma, een plaats met een warm hart.
Het werk in de inkomhal, de twee groene doeken, symboliseert wat iedereen samenbrengt, namelijk de kracht van de helpende handen. In het design is zowel op een abstracte als meer figuratieve manier te zien wat de handen kunnen belichamen; handen uit verschillende generaties, gebarentaal, ze staan voor diverse emoties en kunnen refereren aan de nostalgische schaduwfiguren uit de kindertijd. De kracht van de handen komt in allerlei gedaantes naar voren. Het gebruik van textiel refereert aan een gordijn van een ziekenhuisbed. Het is een verschuifbare scheidingslijn waarachter de verhalen en emoties van elke patiënt zich bevinden.
De verschillende wachtzalen doorheen het ziekenhuis kregen unieke kunstwerken die een homogeen geheel vormen. De beelden zijn selecties uit het oeuvre van beide kunstenaars. Bij het bekijken wordt de patiënt een beetje onttrokken uit zijn situatie waar normaal enkel de focus ligt op het eigenlijke doel om de hulpverlener of dokter te zien. Door het gebruik van lenticulaire lenzen wordt een dynamisch kleurschakeringseffect gecreëerd.