Vlaanderenis werk

Geschonken werken

Rita De Cubber

Tussen geboorte en dood iets achterlaten van belangloze betekenis. Dit is de boodschap die Rita De Cubber uit Eeklo wil uitdrukken met haar werk “Zwangere persende vrouw”. Rita wilde ooit 4 kinderen het leven schenken, maar door omstandigheden bleef het bij twee dochters. Haar oudste dochter Valérie baarde op 2 mei 2005 een tweeling, Axelle & Andreas, in het oude ziekenhuis in Eeklo. Het bleek een té vroeggeboorte want de baby’tjes haalden het niet.

De verborgen littekens van de mens, aan of buiten de rand, worden tijdens het creatieve proces omgedraaid tot een kracht die zo ook appelleert aan de ander. Een verbinding die kunst wil uitdrukken. In een kunstwerk kan het onoverbrugbare, de verstoring die door omstandigheden plaats neemt, overschreden worden in schoonheid. Rita De Cubber schonk dit beeld in juni 2017 aan onze Materniteit.

Kunstwerk Rita De Cubber

Jo Van Rijckeghem en Dirk Verstraete

Karl Neyrinck, gedelegeerd bestuurder van EEG schonk twee werken aan AZ Alma. Hij kocht twee kunstwerken op een veiling georganiseerd door Rotaryclub Eeklo in oktober 2015. Daar werden toen 14 kunstwerken geveild, gemaakt door evenveel kunstenaars die een appel of een kers ter beschikking kregen. De veiling gebeurde ten voordele van 14 goede doelen.

Jo Van Rijckeghem

Een eerste werk is van de hand van Jo Van Rijckeghem, academieleraar in Eeklo. Hij werkt steeds met hout, metaal, hars, meestal materialen met een geschiedenis. Voor dit werk zorgde hij voor een sobere, maar verrassende combinatie van de kers met een metalen balk. Leuk weetje: de opbrengst van dit werk ging naar de kinderafdeling van AZ Alma… Tweemaal prijs dus!

Dirk Verstraete

Het tweede werk is er een van gewezen academieleraar Dirk Verstraete uit Eeklo. Hij schilderde de zo typisch Dirk Verstraete-figuurtjes op het groene oppervlak van de appel. Het werd een kleurrijke combinatie en ook dit werk werd geveild voor een AZ Alma-project: ‘samen kokerellen’, voor mensen uit een lagere sociale klasse met overgewicht of obesitas. Ook hier werd het een dubbelslag voor AZ Alma.

Kunstwerk Jo Van Rijckeghem
Kunstwerk Dirk Verstraete

Auteur: dienst PR en communicatie

Laatste wijziging: 27.04.2023