Vlaanderenis werk

Huisartsenwachtpost

Bovenop de dienst Spoedgevallen is voortaan een gloednieuwe huisartsenwachtpost gevestigd. In deze wachtpost houden huisartsen, uit de twee Meetjeslandse huisartsenkringen Omehak en Wemehak, in weekends en op feestdagen consultaties.

Huisartsenwachtpost

De wachtpost is ook de vertrekbasis van een rijdende wacht. Met deze huisartsenwachtpost schrijven AZ Alma en de huisartsenkringen uit de Meetjeslandse regio geschiedenis. Net als de meer dan 70 huisartsenwachtposten verspreid over België, anticipeert men op het geplande overheidsbeleid waarbij ten laatste over 3 jaar het ganse land moet gedekt zijn met huisartsenwachtposten. Vandaar dat Omehak en Wemehak de handen in elkaar slaan en samen met AZ Alma al 2 jaar in stilte werken aan dit uniek project.

Het was wachten tot AZ Alma de nieuwbouw aan de Ringlaan in Eeklo betrok, vooraleer de plannen echt concreet werden. Intussen werd de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland (HAWP ML) opgericht, met dokter Karel De Crem uit Aalter als voorzitter en dokter Eddy Deveneyns uit Watervliet als dagelijks bestuurder. De start van de huisartsenwachtpost houdt in dat de huidige plaatselijke huisartsenwachtdiensten in het weekend en op feestdagen opgaan in deze ene unieke huisartsenwachtpost in AZ Alma.

De huisartsenwachtpost is bemand in de weekends (vanaf vrijdagavond 19 uur tot en met maandagmorgen 8 uur) en op feestdagen (vanaf de avond voordien om 19 uur tot de ochtend nadien om 8 uur). Overdag zijn 4 zittende en 2 rijdende huisartsen en 1 achterwacht actief, ’s nachts staan 1 zittende en 1 rijdende huisarts en 1 achterwacht paraat. Voor de rijdende huisartsen zijn er telkens ook chauffeurs voorzien.

Inwoners van volgende gemeenten kunnen beroep kunnen doen op deze huisartsenwachtpost:

  • West-Meetjeslandse Huisartsenkring: Aalter - Adegem - Beernem - Bellem - Knesselare - Lotenhulle - Maldegem - Middelburg - Oedelem - Poeke - Sint-Joris en Ursel.
  • Oost-Meetjeslandse Huisartsenkring: Assenede - Bassevelde - Boekhoute - Eeklo - Ertvelde - Evergem - Kaprijke - Langerbrugge Eiland - Lembeke - Lovendegem - Oosteeklo - Oostwinkel - Ronsele - Sint-Jan-in -Eremo - Sint-Kruis-Winkel - Sint-Laureins - Sint-Margiete - Sleidinge - Terdonk - Vinderhoute - Waarschoot - Wachtebeke - Waterland-Oudeman - Watervliet - Zelzate en Zomergem.

Het betreft een gebied van ongeveer 200.000 inwoners en 216 huisartsen. Wie een beroep doet op de huisartsenwachtpost, hetzij ter plaatse, hetzij thuis, betaalt telkens enkel het remgeld. Het centrale nummer van Huisartsenwachtpost Meetjesland is 1733.

Patiëntenstromen

Voor alle duidelijkheid nog even de patiëntenstromen op een rijtje:

  1. Patiënten die verwezen worden naar de spoedgevallen (door huisarts, 1733) gaan rechtstreeks naar de spoedgevallen.
  2. Patiënten die opgenomen worden via ambulance gaan rechtstreeks naar de spoedgevallen.
  3. Patiënten die verwezen worden naar de huisartsenwachtpost (na telefonisch overleg, 1733) gaan rechtstreeks naar de huisartsenwachtpost (1ste verdieping).
  4. Patiënten die zich aanbieden op de spoedgevallen zonder verwijzing worden door een spoedverpleegkundige getrieerd en volgens een vast schema (MTS III) verwezen naar spoedgevallen of de huisartsenwachtpost, naargelang de reden waarom men langskomt.

Auteur: dienst PR & communicatie

Laatste wijziging: 2.07.2019