Vlaanderenis werk

Oncologie

Contactgegevens

Zie gegevens per luikje

Oncologie

Digestieve oncologie behelst de kennis, de diagnosestelling en de therapie van de kwaadaardige gezwellen van het maagdarmstelsel.

Dokter Sierens en dokter Claerhout hebben de erkenning als digestief oncoloog.
Beiden zijn lid van de groepsvereniging van Belgische digestief oncologen BGDO (Belgian group of Digestive Oncology) en volgen dan ook de nationale en internationale wetenschappelijke richtlijnen in de behandeling van digestieve oncologie. Diagnostisch onderzoek zoals gastroscopie, coloscopie en biopsie behoort tot de specialisatie van deze twee gastro-enterologen.

Meer invasieve endoscopische technieken zoals EUS (echo-endoscospie) en stenting van tumoren behoren tot de subspecialisatie van collega dokter Vanduyfhuys.

Voor de beoordeling van de uitgebreidheid van tumoren, kunnen we beroep doen op onze dienst radiologie en nucleaire geneeskunde.

We beschikken over gereserveerde plaatsen voor PET-CT door een samenwerkingsverband met het centrum Marie Curie Sint-Lucas Gent.

Voor en tijdens het behandelingsplan bespreken we wekelijks onze dossiers tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC).

Patiënten die chemotherapie krijgen worden opgenomen op het oncologische dagziekenhuis DAG11 en hospitalisatieafdeling ZE 23. Zij worden omkaderd door een multidisciplinair team van oncocoach Isabelle Janssens, oncopsycholoog Sabine Mullier en Karen Vanhee en oncodiëtiste Griet Van Parys.

Dokter Thienpont verzorgt de radiotherapie van onze patiënten in Sint-Lucas Gent.

De oncologische abdominale chirurgie wordt uitgevoerd door dokter Kuppens, dokter Maes en dokter Van Cleven waarbij recente nieuwe technieken zoals laparoscopische benadering tot hun specialisatie behoort.

Voor slokdarmchirurgie, pancreaschirurgie en leverchirurgie is er een samenwerkingsverband met de dienst heelkunde van het UZ Gent.

Radiotherapie en pancreas-chirurgie kunnen op aanvraag aangeboden worden in Sint-Jan Brugge.

Patiënten die hun oncologische traject beëindigd hebben, worden verder multidisciplinair omkaderd in het zorgtraject na kanker, onder meer via het project FitHerleven.

Laatste wijziging: 17.05.2022