De borstverpleegkundige probeert aanwezig te zijn op het moment dat de diagnose wordt meegedeeld door de arts. Zo hoort ze ook wat de arts precies heeft uitgelegd. Nadien kan de patiënt even in een aparte ruimte worden meegenomen om eens te ventileren en eventueel de uitleg van de arts nog eens te laten herhalen. Er kan informatie gegeven worden over de ingreep en de onderzoeken die nog verder dienen te gebeuren.
- De borstverpleegkundige zal ook langskomen op de afdeling waar de patiënt verblijft na de ingreep om een luisterend oor te bieden en informatie te geven over de behandeling.
- Indien het een borstamputatie betreft zal de borstverpleegkundige ook de nodige uitleg geven over de borstprothese en de eerste voorlopige prothese aanmeten.
- Als de vervolgbehandeling is meegedeeld door de arts, zal de borstverpleegkundige ook verdere uitleg geven (bijv. over de mogelijkheden bij haaruitval als er chemo dient gegeven te worden, de werking van een radiotherapieafdeling, etc.).
De borstverpleegkundige is ook steeds te bereiken bij vragen voor zowel de patiënt als naasten. Indien gewenst kan een afspraak gemaakt worden of kan er telefonisch contact gelegd worden.
De borstverpleegkundige werkt samen in een oncologisch begeleidingsteam en zal u verder doorsturen bij de juiste persoon om specifieke problemen aan te pakken. Ze zal uw zorg coördineren binnen een samenwerkingsverband.
De borstverpleegkundige is telefonisch te bereiken op het nummer 09 310 07 72 of door te mailen naar tania.vandekeere@azalma.be.