Vlaanderenis werk

Geriatrie

Contactgegevens

Telefonisch:
Geriatrie 41
Geriatrie 42 (09 310 18 42)
Geriatrie 43 (09 310 18 43)
Geriatrie 44 (09 310 18 44)
Dagziekenhuis (09 310 19 40)

Geriatrie

Restaurant

De afdeling biedt een vaste dagstructuur. Acuut zieke ouderen hebben een grote kans op acute verwardheid (zie folder Omgaan met een acuut verwarde patiënt. Door te bewegen en een structuur te volgen, trachten we dat te vermijden. Bij het opstaan stellen we voor om comfortabele dagkleding aan te trekken, onder het motto de kleren maken de man. Of vrouw.

De patiënten eten samen in het restaurant van de afdeling. Want zien eten doet eten (zie folder Preventie ondervoeding). Ondervoeding veroorzaakt bovendien vaak bijkomende geheugenproblemen en toename van dementie: niet eten doet vergeten.

De patiënt kiest wat hij of zij eet. Het voedingspatroon wordt persoonlijk uitgewerkt per patiënt, afhankelijk van de mogelijkheden en extra behoeftes.
De logopediste geeft advies en begeleiding bij elke patiënt met een slikprobleem. De ergotherapeut gaat na of bijkomende hulpmiddelen de voedingsinname kan doen toenemen.

Voor het opdienen en voorbereiden is er logistiek personeel en vaak ook vrijwilligers. De patiënten kiezen hun plaats aan tafel waar zij zich goed voelen.

IMG 0014

Het ontbijt

De kinesist, ergotherapeut of verpleegkundige zorgt voor begeleiding naar het ontbijt. Deze verplaatsing maakt deel uit van de revalidatie en activatie van de patiënt.
Aansluitend volgt de therapie in de oefenzaal naast het restaurant. Bewegen stimuleert de eetlust, de spierfunctie en ook het stoelgangspatroon.

De dagelijkse therapie wordt aangepast aan de noden en mogelijkheden van elke patiënt. Vaak komt er heel wat aanmoediging bij kijken en dat is nodig: bedrust doet de spiermassa snel afnemen. Voor de preventie en de behandeling van spierzwakte (zie folders Sarcopenie en Sarcopenie meting spiermassa) krijgen alle patiënten een minimum aan therapie, behalve bij palliatieve, terminale zorg.

Het middagmaal

Deze maaltijd wordt opnieuw aangeboden in het restaurant. Patiënten kunnen kiezen tussen verschillende menu’s (buffet). Hiermee wensen we ondervoeding (malnutritie) zoveel mogelijk te behandelen of tegen te gaan.

Na de middag is er tijd voor de middagrust, tot 14u. Dan komt de verpleging de patiënt helpen om terug op te staan voor koffie en bezoek. Let wel, in het kader van COVID-19 werden specifieke afspraken gemaakt met betrekking tot bezoek en het gebruik van het restaurant.

Het avondmaal en slaapritueel

De patiënten worden opnieuw begeleid naar het restaurant. We wensen bezoekers te stimuleren om met hun familielid of kennis naar het restaurant te stappen. Op die manier kan je zelf de vorderingen opmerken en help je het verpleegkundig personeel. We vragen wel om daar afscheid te nemen, om overcrowding te voorkomen en toch de nodige rust te bewaren.

De dag wordt afgesloten met het slaapritueel en de nachtrust, zo gewenst met een tas warme melk met honing. Hiermee proberen we een alternatief te bieden voor overmatig gebruik van slaapmiddelen zie folder Slaapproblemen bij ouderen).

Geriatrie Restaurant

Laatste wijziging: 1.12.2020