Verloskwartier
Opname
Op het Verloskwartier kan u terecht voor ambulante controles en bevallingen. Er is 24/24u een permanentie voorzien van vroedvrouwen.
Om de patiëntveiligheid te garanderen, vragen wij u om overdag eerst aan te melden bij de dienst Inschrijvingen. Indien dit niet mogelijk is, meldt u zich aan bij de dienst Spoedgevallen. Een geplande keizerssnede krijgt onmiddelijk een kamer toegewezen op dienst Materniteit.
Het Verloskwartier is te bereiken in het E-blok op de eerste verdieping. U kan zich aanmelden via de parlofoon.
Moedervriendelijk beleid
Tijdens arbeid en bevalling hanteren wij een moedervriendelijk beleid waarbij de begeleiding van het koppel centraal staat, met respect voor het natuurlijk verloop ervan. Onze visie 'Zorg met een hart' omvat verantwoorde zorg, informatieverstrekking, respect en vertrouwen.
Het moedervriendelijk beleid wordt vertaald in onderstaande punten:
- De zwangere vrouw in arbeid wordt gestimuleerd om in beweging te blijven tijdens de arbeid, dit om het geboorteproces te bevorderen.
- De zwangere vrouw heeft de vrije keuze om zelf te bepalen wie haar psychologisch en fysisch begeleid tijdens arbeid en bevalling. Dit wordt tijdens de zwangerschap besproken met de gynaecoloog. Deze rol kan zowel opgenomen worden door de partner en/of de vertrouwenspersoon.
- Een lichte maaltijd nuttigen en drinken tijdens het arbeidsproces is toegelaten, tenzij hiervoor een medische tegenindicatie aanwezig is.
- Vrouwen worden tijdens de arbeid zoveel mogelijk aangemoedigd om natuurlijke middelen aan te wenden, dit om hun pijn te verlichten en tot een maximale relaxatie te komen. Dit kan door gebruik te maken van het relaxatiebad, zitbal, bevallingseiland, massage, gedempt licht, sterrenhemel, zachte muziek, etc. De persoonlijke voorkeur van de patiënt wordt altijd gerespecteerd.
- Het gebruik van invasieve technieken zoals het kunstmatig breken van de vliezen, induceren van de arbeid, etc. wordt zoveel mogelijk vermeden, tenzij hiervoor een medische reden is.
Het verloskwartier
Het verloskwartier bestaat uit:
- een wachtruimte;
- een ambulante kamer (om te vormen naar een 4de verloskamer);
- verloskamers met sterrenhemel en relaxatiebad.
Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen een arbeidskamer en een verloskamer. Beide kamers vormen één multifinctionele ruimte die voor beide doeleinden kan gebruikt worden. Op die manier moet de toekomstige moede niet meer van ruimte veranderen op het moment van de bevalling.
Elke verloskamer heeft een apart thema waar eveneens een sterrenhemel aanwezig is. Het licht kan gedimd worden om een intieme warme sfeer te creëren. De aanstaande ouders kunnen eveneens rustgevende muziek afspelen tijdens de arbeid (aanwezig in het Verloskwartier) of eigen muziek meebrengen om zo de bevalling tot een persoonlijk gebeuren te maken.
De vroedvrouw
De vroedvrouw zal de toekomstige ouders tijdens de arbeid en bevalling begeleiden en ondersteunen en houdt steeds goed in de gaten hoe het met de mama en baby gaat. Zij zal rekening houden met uw wensen en u helpen om de pijn te verzachten. Ontspannen is de beste manier om weeën op te vangen. De vroedvrouw zal hulp bieden door u verschillende houdingen te laten aannemen met of zonder de relaxatiebal, massage, warmte, etc. Hebben patiënten nood aan meer informatie, een luisterend oor, etc. dan zal de vroedvrouw de vragen, zorgen en wensen proberen tegemoet te komen.
Relaxatiebad en douche
Er is eveneens een relaxatiebad aanwezig. In dit bad kan de toekomstige moeder de ongemakken tijdens de ontsluitingsfase beter opvangen. Het warme water helpt om te ontspannen en zo kan het relaxatiebad optimaal gebruikt worden om de weeën en de pijn beter op te vangen. Doordat het lichaam in water gewichtloos is, kan de zwangere vrouw allerlei houdingen aannemen om te ontspannen en vrij te kunnen bewegen.
Vrouwen die liever geen bad willen, kunnen tijdens de bevalling gebruik maken van het warme water in de douche.
Na de bevalling
Onmiddelijk na de geboorte wordt de baby minimum 1 uur ongestoord bloot op de blote buik gelegd van de mama. Om warmteverlies tegen te gaan wordt de baby toegedekt met warme doeken en een mutsje. Het huidcontact bevordert de melkproductie, de moeder-kindbinding, ademhaling, hartslag en emotionele ontwikkeling van de baby. Wanneer de baby met een keizersnede geboren wordt, proberen het huidcontact te doen bij de mama, maar indien dit niet mogelijk is, wordt de pasgeborene bij de partner gelegd om te skinnen.
De eerste twee uur na de bevalling zijn de baby's heel alert, dit is ook het ideale moment om de eerste borstvoeding te laten plaatsvinden.
De gezondheid van moeder en kind staat op de eerste plaats, dus kan het huidcontact om die reden onderbroken worden.