Prostaatkliniek
Bij AZ Alma begrijpen we de impact van prostaatkanker op het leven van mannen en hun families. Daarom hebben we een Prostaatkliniek opgericht om gespecialiseerde zorg en opvolging te bieden aan patiënten met deze aandoening.
Door de intense samenwerking van de uroloog, oncoloog, radioloog, patholoog en de nucleair geneeskundige wordt de tijdspanne tussen de eerste aanmelding, de diagnose en de behandeling verkort. Het bange afwachten voor u en uw familie wordt zo tot een minimum beperkt.
De prostaatverpleegkundige zorgt samen met de leden van het multidisciplinair oncologisch team voor u en uw gezin. Voor de patiënt kan het tijdens de zware momenten van een behandeling belangrijk zijn om, los van de arts of specialist, op een extra vertrouwenspersoon te rekenen. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de prostaatverpleegkundige.
Een vroege diagnose is van vitaal belang bij prostaatkanker. We gebruiken geavanceerde diagnostische methoden, zoals PSA-bepaling, specifieke medische beeldvorming en biopsiemethoden, om de omvang, aard en het stadium van de ziekte nauwkeurig te bepalen. Dit stelt ons in staat om op maat gemaakte behandelplannen te ontwikkelen, samen met het multidisciplinair oncologisch team.
Voor prostaatkanker bestaan verschillende behandelingsmogelijkheden, waaronder:
- Chirurgie: Onze ervaren urologen voeren zowel traditionele als minimaal-invasieve prostaatchirurgie uit, waaronder robot-geassisteerde technieken, om prostaatkanker te verwijderen.
- Radiotherapie: Voor sommige patiënten kan bestraling een effectieve behandelingsoptie zijn. Voor radiotherapie werken we samen met gespecialiseerde centra.
- Anti-hormonale therapie: ook wel gekend als androgeendeprivatietherapie (ADT) kan worden gebruikt om de groei van prostaatkanker te vertragen door de testosteronproductie in het lichaam te remmen. Bij gevorderde of hoog risico prostaatkanker wordt deze behandeling soms gecombineerd met een bijkomend geneesmiddel, namelijk een androgeenreceptorantagonist (ARTA).
- Active Surveillance: Voor sommige patiënten met langzaam groeiende tumoren kan active surveillance een geschikte optie zijn, waarbij we de ziekte nauwlettend volgen en nog niet meteen tot een behandeling overgaan. Het is mogelijk dat, na verloop van tijd, toch een behandeling noodzakelijk wordt.
- Chemotherapie: : Indien nodig kan chemotherapie gebruikt worden om prostaatkanker te bestrijden en te controleren.
Voor welke behandeling dat een patiënt in aanmerking komt, hangt af van veel verschillende factoren (grootte, uitgebreidheid, groeisnelheid, algemene lichamelijke toestand,…). Elke nieuwe patiënt wordt steeds voorgesteld op het multidisciplinair oncologisch consult (MOC), waar verschillende disciplines de behandeling voor de patiënt bespreken.
Ons team
Ons multidisciplinaire team van specialisten, waaronder urologen, oncologen en verpleegkundigen, heeft uitgebreide ervaring in de behandeling van prostaatkanker. We streven naar een persoonlijke aanpak en begeleiden onze patiënten gedurende hun hele traject.
Contact
Heeft u vragen over prostaatkanker of wilt u een afspraak maken bij onze Prostaatkliniek? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn hier om u te helpen en u de best mogelijke zorg te bieden.
Bij AZ Alma geloven we in het leveren van deskundige zorg met een hart aan prostaatkankerpatiënten. U staat er niet alleen voor in uw strijd tegen deze aandoening; wij zijn er voor u.
Prostaatverpleegkundige
De taak van de prostaatverpleegkundige bestaat eruit om patiënten met de diagnose van prostaatkanker zo goed mogelijk te begeleiden doorheen hun ziekteproces. De prostaatverpleegkundige is de rode draad doorheen het ganse zorgtraject.
De prostaatverpleegkundige probeert aanwezig te zijn op het moment dat de diagnose wordt meegedeeld door de arts. Zo hoort ze ook wat de arts precies heeft uitgelegd. Nadien kan de patiënt even in een aparte ruimte worden meegenomen om eens te ventileren en eventueel de uitleg van de arts nog eens te laten herhalen. Er kan informatie gegeven worden over de ingreep en de onderzoeken die nog verder dienen te gebeuren.
De prostaatverpleegkundige zal ook langskomen op de afdeling waar de patiënt verblijft na de ingreep om een luisterend oor te bieden en informatie te geven over de behandeling.
De prostaatverpleegkundige is ook steeds te bereiken bij vragen voor zowel de patiënt als naasten. Indien gewenst kan een afspraak gemaakt worden of kan er telefonisch contact gelegd worden.
De prostaatverpleegkundige werkt samen in een oncologisch begeleidingsteam en zal u verder doorsturen bij de juiste persoon om specifieke problemen aan te pakken. Ze zal uw zorg coördineren binnen een samenwerkingsverband.
De prostaatverpleegkundige is telefonisch te bereiken op het nummer 09 310 11 89 of door te mailen naar demi.vaneck@azalma.be.