Borstkliniek
In onze satelliet-borstkliniek werken de verschillende artsen en medewerkers intens samen zodat de diagnose en de behandeling van een borstprobleem in de meest gunstige omstandigheden kunnen verlopen, zowel voor u als uw gezin. Zowel de diagnosestelling als de behandeling zijn in handen van een ervaren multidisciplinair team dat naast de medische aspecten ruime aandacht biedt aan de sociale en psychologische aspecten van de ziekte.
Door de intense samenwerking van de gynaecoloog, oncoloog, radioloog, patholoog, plastisch chirurg en de nucleair geneeskundige wordt de tijdspanne tussen de eerste aanmelding, de diagnose en de behandeling verkort. Het bange afwachten voor u en uw familie wordt zo tot een minimum beperkt.
De borstverpleegkundige zorgt samen met de verpleegkundigen van de zorgeenheid en de psychologe voor u en uw gezin. Voor de patiënt kan het tijdens de zware momenten van een behandeling belangrijk zijn om, los van de arts of specialist, op een extra vertrouwenspersoon te rekenen. Voor meer informatie kunt u terecht op de pagina van de borstverpleegkundige.
Borstkankerpatiënten kampen vaak met heel veel vragen en voelen zich erg onzeker. In de (satelliet)borstkliniek wordt u geholpen bij tal van praktische problemen. Zo krijgt u uitleg over borstprothesen, pruiken, kledij, etc.
De sociale dienst helpt u niet alleen met het administratieve en financiële aspect maar ook met de praktische beslommeringen zoals ziekenfondsvergoedingen, thuishulp, enz.
Meer info over onze erkenning vindt u hier.
Ons team
Artsen
- Medisch oncoloog
- Gynaecologen
- Radiologen
- Nuclearisten
- Pathologen
- Plastisch chirurgen
In samenwerking met de dienst Radiotherapie van het AZ Sint-Lucas Gent. De verantwoordelijke en aanwezige arts-specialist op het multidisciplinair oncologisch consult (MOC) is dr. Lien Van De Voorde.
Medewerkers
- Borstverpleegkundige
- Fitherleven
- Diëtiste oncologie
- Sociale dienst
- Psychologische begeleiding
Contact
- Indien u iets abnormaal in uw borst voelt, contacteert u best uw huisarts of gynaecoloog.
- U kan ook rechtstreeks de (satelliet)borstkliniek contacteren via het telefoonnummer 09 310 07 72.
- U wordt te woord gestaan door de borstverpleegkundige of een medewerker van het team. Deze medewerker beluistert uw oproep, schat uw probleem in en regelt een afspraak met de door u gekozen arts, van onze borstkliniek.
Borstverpleegkundige
De taak van de borstverpleegkundige bestaat eruit om patiënten met de diagnose van borstkanker zo goed mogelijk te begeleiden doorheen hun ziekteproces. De borstverpleegkundige is de rode draad doorheen het ganse zorgtraject.
De borstverpleegkundige probeert aanwezig te zijn op het moment dat de diagnose wordt meegedeeld door de arts. Zo hoort ze ook wat de arts precies heeft uitgelegd. Nadien kan de patiënt even in een aparte ruimte worden meegenomen om eens te ventileren en eventueel de uitleg van de arts nog eens te laten herhalen. Er kan informatie gegeven worden over de ingreep en de onderzoeken die nog verder dienen te gebeuren.
- De borstverpleegkundige zal ook langskomen op de afdeling waar de patiënt verblijft na de ingreep om een luisterend oor te bieden en informatie te geven over de behandeling.
- Indien het een borstamputatie betreft zal de borstverpleegkundige ook de nodige uitleg geven over de borstprothese en de eerste voorlopige prothese aanmeten.
- Als de vervolgbehandeling is meegedeeld door de arts, zal de borstverpleegkundige ook verdere uitleg geven (bijv. over de mogelijkheden bij haaruitval als er chemo dient gegeven te worden, de werking van een radiotherapieafdeling, etc.).
De borstverpleegkundige is ook steeds te bereiken bij vragen voor zowel de patiënt als naasten. Indien gewenst kan een afspraak gemaakt worden of kan er telefonisch contact gelegd worden.
De borstverpleegkundige werkt samen in een oncologisch begeleidingsteam en zal u verder doorsturen bij de juiste persoon om specifieke problemen aan te pakken. Ze zal uw zorg coördineren binnen een samenwerkingsverband.
De borstverpleegkundige is telefonisch te bereiken op het nummer 09 310 07 72 of door te mailen naar tania.vandekeere@azalma.be.