Dermatologische oncologie
Waarvoor kan u bij ons terecht?
Preventieve screening
Jaarlijkse totale huidinspecties worden uitgevoerd bij volwassenen uit hoog-risicogroepen.
U behoort tot een hogere risicogroep enkel indien u:
- zelf reeds een melanoom ontwikkelde;
- meer dan 100 moedervlekjes heeft (sproeten tellen niet mee);
- een vader, moeder, kind, broer of zus heeft die een melanoom heeft of had (geen basocellulair carcinoom en geen spinocellulair carcinoom);
- indien u onder zware weerstandsverlagende medicatie staat (immunosuppressiva, transplantpatiënten…).
U bent natuurlijk steeds welkom op afspraak voor het bespreken van maatregelen ter preventie van de zon. Hiervoor werken wij ook samen met onze oncocoaches.
Early Check
Omdat vroegtijdige opsporing van huidkanker belangrijk is, bieden wij u wel -zo nodig- heel graag een snelle early check raadpleging aan. U kan een afspraak maken voor deze raadpleging als u voldoet aan één van volgende criteria:
- U hebt een opvallende nieuwe pigmentvlek sinds >1 maand.
- U hebt een veranderend pigmentvlekje (vooral groei en verdonkering).
- U hebt een ongewoon vlekje dat opvalt ten opzichte van andere vlekjes.
- U hebt een wondje dat niet geneest.
- U hebt een snel groeiend huidletsel.
We plannen dan zo snel mogelijk een consultatie in AZ Alma in voor controle van dit ene (max. 3) vlekje(s) dat verdacht overkomt. Er wordt een dossier opgemaakt en dermoscopisch detailfoto genomen door de verpleging. De arts komt erbij en beslist tot:
- Volledige geruststelling. Geen opvolging nodig.
- Opvolging d.m.v. de foto’s en controle na enkele maanden.
- Inplannen wegname.
Dermoscopie
De Dermoscoop is te vergelijken met een soort vergrootglas waarmee we de huidstructuren beter kunnen analyseren dan met het blote oog. Elke dermatoloog op onze dienst is grondig getraind om deze techniek toe te passen. Hiermee kunnen we vaak al een onderscheid maken tussen goedaardige letsels en kankerletsels zonder het letsel te moeten uitsnijden.
In AZ Alma waren we bij de eerste dermatologen die een Demetra-toestel aanschaften. Dit is een gedigitaliseerd dermoscopie-toestel. Hierbij worden de gedigitaliseerde beelden opgeslagen ter opvolging. Daarnaast is het instrument zelfs al voorbereid op deeplearning en AI.
Diagnostische excisie
Indien een vlekje er verdacht uitziet, kan er beslist worden dit verder te onderzoeken.
- Bij een groot letsel wordt er eventueel beslist om slechts een stukje (= biopsie) weg te snijden (onder lokale verdoving) voor verdere diagnostiek.
- Als dermatoloog zijn wij echter vaak in staat om ‘met het blote oog’ of met de dermoscoop reeds een zekerheidsdiagnose te stellen en te beslissen om het letsel volledig te laten verwijderen. Dit gebeurt op de poli dermatologie (onder lokale verdoving) of na doorverwijzing bij de chirurg (onder lokale of algemene verdoving).
- U krijgt een controle-afspraak na 14-tal dagen voor het verwijderen van de draadjes en het bespreken van het resultaat. Aanvullend zal een behandelplan opgesteld worden, afhankelijk van het resultaat.
- Voor bredere wegnames van melanomen en een sentinelprocedure werken we samen met onze plastisch chirurgen van AZ Alma.
- Voor Mohs chirurgie werken we samen met dienst dermatologie UZ Gent.
Link naar folder: Chirurgie - Heelkundige ingreep - AZ Alma (dermatologie-azalma.be)
Fotodynamische therapie (PDT)
Sommige oppervlakkige huidkankers (ziekte van Bowen, superficieel basocellulair carcinoom) of voorlopers ervan (actinische keratosen), kunnen we behandelen met PDT. Hierbij wordt er eerst een zalf aangebracht op de letsels onder verband. Na 3uur wordt dit dan belicht om de maligne cellen selectief weg te branden.
Link naar folder: Fotodynamische therapie (PDT) - AZ Alma (dermatologie-azalma.be)
Cryotherapie (vriezen)
Sommige (pre)maligne letsels kunnen behandeld worden door vriezen of curettage (afshaven).
Laserbehandelingen
Bijv. CO2-laser: behandeling van oppervlakkige basocellulaire carcinomen
Link naar folder: Laser - AZ Alma (dermatologie-azalma.be)
Chemotherapie
Heel wat oppervlakkige letsels kunnen behandeld worden met lokale zalven, bijv. 5-fluoro-uracil zalf (Efudix creme) of Imiquimod (Aldara creme). Als dermatoloog kunnen wij hiervoor een aanvraag richten tot de medisch adviseur voor terugbetaling.
Indien er nood is aan systemische behandelingen (chemotherapie of immunotherapie), werken we hiervoor samen met onze dienst Oncologie op AZ Alma.
MOC (multidisciplinair oncologisch overleg)
Op vaste tijdstippen worden onze oncologische dermatopatiënten besproken op een staf, tesamen met dienst oncologie, radiologie, anatomopathologie, radiotherapie, plastische chirurgie. De behandelingen worden getoetst aan de recentste standaarden en ons oncologisch handboek wordt geregeld bijgewerkt.