Vlaanderenis werk

Nefrologie (nierziekten)

Contactgegevens

09 310 14 16 (Eeklo)
Contacteer via e-mail


Openingsuren secretariaat:
maandag t.e.m. vrijdag
van 08.00 tot 16.30 uur

Nefrologie (nierziekten)

Om toegang tot de bloedbaan te krijgen is een oppervlakkige ader niet geschikt. Die is niet stevig genoeg om elke keer aangeprikt te worden. De druk in een ader is ook niet hoog genoeg voor dialyse. Daarom wordt er een shunt (fistel) aangelegd, een verbinding van enkele centimeters tussen een diepere ader en een slagader.

Dat gebeurt tijdens een kleine operatie, meestal onder plaatselijke of algehele verdoving. Door de shunt stroomt meer bloed door de ader en neemt de druk op de aderwand toe. De ader kan dikker worden en wat gaan uitstulpen. Meestal wordt een shunt aangelegd in de onderarm. Het duurt een aantal weken (ongeveer zes) voordat de shunt sterk genoeg is om te worden aangeprikt. Er wordt ook wel gezegd dat een shunt moet ‘rijpen’. Het aanprikken van de shunt kan pijnlijk zijn.

Een shunt is kwetsbaar. Daarom delen we graag enkele adviezen:

Til geen zware dingen met de shunt-arm.
Vermijd beschadiging van de huid door te krabben of bij het spelen met een huisdier.
Doe geen sport waarbij je de shunt kan beschadigen, zoals volleybal. Zwemmen is geen enkel probleem.
De bloeddruk mag niet gemeten worden aan de shunt-arm. Niet elke hulpverlener is hiervan op de hoogte. U moet dit dus zelf benoemen.
Uit de shunt(-arm) mag geen bloed geprikt worden. Ook hierbij geldt: niet elke hulpverlener is hiervan op de hoogte. Zeg het dus zelf.

Problemen
Na het afsluiten van het dialysetoestel moet een shunt ongeveer 10 minuten worden afgedrukt. Toch kan een nabloeding ontstaan. Opnieuw afdrukken is dan noodzakelijk.
Een shunt kan jarenlang goed blijven functioneren.
Er kunnen ook problemen ontstaan, bv. een ontsteking of vernauwing. De problemen kunnen behandeld worden met medicijnen (bij een ontsteking) of met een ballonnetje door de vaatchirurg (bij een vernauwing). Soms is een kleine operatie noodzakelijk.
Als de shunt helemaal niet meer werkt, moet een nieuwe worden aangelegd.

Katheter
Toegang tot de bloedbaan kan ook worden verkregen via een katheter. Dit is een buisje dat in een ader van de hals wordt ingebracht tot in het hart. Het andere uiteinde verloopt onder de huid tot onder het sleutelbeen. Hier komt het buisje opnieuw naar buiten zodat de slangen naar de kunstnier kunnen aangesloten worden op de bloedbaan.
Een katheter heeft een aantal nadelen. De huid errond kan gaan ontsteken. Daarom is goede persoonlijke hygiëne van belang.
Tijdens douchen moet de katheter worden afgeplakt.
Zwemmen mag niet.

Laatste wijziging: 1.02.2022