Bij deze vorm van bloedzuivering wordt uw eigen buikvlies als een filter gebruikt om het bloed te zuiveren. Het buikvlies is een dun vlies dat zich rond de organen in de buik bevindt. Het ligt rond de darmen en de maag, tegen de lever, de milt, de alvleesklier en de nieren. Het is een erg groot vlies van 2m², dit is de helft van een pingpongtafel. Aan het oppervlak van dit vlies liggen zeer veel kleine bloedvaatjes.
De zuivering van het bloed gebeurt door spoelvloeistoffen in de buikholte te laten lopen via een katheter. Er gebeurt dan een uitwisseling van goede stoffen en afvalstoffen ter hoogte van de bloedvaatjes van het buikvlies. Overtollig vocht en afvalstoffen komen terecht in de spoelvloeistof, en voedingsstoffen worden uit de spoelvloeistof opgenomen in het bloed. Na enkele uren is de vloeistof die in de buik zit verzadigd van afvalstoffen. De ‘vuile’ verzadigde spoelvloeistof laat men uit de buik lopen en men brengt nieuwe ‘propere’ spoelvloeistof in.
Dit proces wordt continu herhaald. 7 dagen op 7. Dit kan overdag handmatig gebeuren (CAPD) of ’s nachts met een machine (APD).
De locatie van peritoneaal dialyse
Buikspoelingen gebeuren thuis. Het wisselen van de spoelvloeistof is een eenvoudige medische handeling die gemakkelijk is aan te leren. Het gebeurt meestal door de persoon die dialyseert zelf. Als iemand niet zelf kan wisselen, bijvoorbeeld vanwege problemen met de ogen of de handen, kan een medewerker van de thuiszorg het komen doen.
Voor peritoneaal dialyse hebt u thuis een geschikte ruimte nodig en opslagruimte voor de voorraad spoelvloeistof. Het dialysecentrum komt op huisbezoek om alles te bepreken. Eventueel kan er een kamer aangepast worden. Het dialysecentrum brengt de voorraad aan huis en zet het op zijn plek. Alle kosten worden vergoed door de mutualiteit. Mensen die CAPD of APD doen, krijgen een opleiding in het dialysecentrum. Bij vragen of problemen rondom de dialyse kan men 24 uur per dag contact opnemen met het dialysecentrum.
Mensen die voor peritoneaal dialyse kiezen, doen dit omdat zij graag zelf verantwoordelijkheid voor hun behandeling willen nemen en het dieet bij peritoneaal dialyse minder streng is. Andere argumenten voor peritoneaal dialyse zijn dat de patiënt meer flexibel kan zijn en dat er gemakkelijk buitenshuis gewisseld kan worden, bijvoorbeeld op de werkplek of in een vakantiehuisje. De vloeistoffen (en machine bij APD) zijn gemakkelijk mee te nemen.