Wat is MS/ALS?
Multiple sclerose (MS)
Multiple sclerose (MS) is een chronische degeneratieve ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) en is ondanks wereldwijde inspanningen voor wetenschappelijk onderzoek, nog steeds ongeneeslijk. De oorzaken zijn niet gekend. MS komt in verschillende vormen voor, wat de ziekte niet voorspelbaar maakt alsook niet toelaat ‘een standaardbehandeling’ voorop te stellen.
Vaak voorkomende klachten bij multiple sclerose zijn extreme vermoeidheid, problemen met het zicht, krachtsvermindering in armen of benen, spasticiteit, coördinatie- en evenwichtsproblemen, gevoelsstoornissen, blaas- en darmklachten, seksuele stoornissen, geheugen- en concentratieproblemen.
In België leven er naar schatting zo’n 10.000 personen met Multiple Sclerose (MS), dat is ongeveer 1 op 1.000 personen. Elk jaar groeit de populatie aan met zowat 450 nieuwe personen met MS. De diagnosetechnieken verfijnen alsmaar, waardoor de ziekte sneller en dus op jongere leeftijd wordt opgespoord. De ziekte duikt meestal op bij mensen tussen 25 en 45 jaar.
Amyotrofe laterale sclerose (ALS)
Amyotrofe laterale sclerose (ALS) is een neuromusculaire niet besmettelijke aandoening die in elke spiergroep kan beginnen en waarvan de oorzaak nog niet met zekerheid is vastgesteld. Evenmin is een afdoende behandeling of preventiemethode momenteel gekend.
Het is een ongeneeslijke, progressieve aandoening van de motorische zenuwcellen en zenuwbanen in de hersenstam en in het ruggenmerg. ALS leidt tot krachtsverlies van de extremiteiten, romp en ademhalingsspieren en van de slik-, kauw- en spraakspieren.
Ook bij ALS worden vaak jonge mensen getroffen. ALS treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste krijgen ALS tussen 50 en 75jaar maar er zijn ook tieners met ALS. Mannen worden frequenter getroffen dan vrouwen.
De diagnose kan alleen worden gesteld nadat andere neurologische aandoeningen zijn uitgesloten. Het verloop van de ziekte is progressief maar de evolutie varieert van persoon tot persoon. In België lijden continu ongeveer 800 à 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij.