Vlaanderenis werk

Revalidatiecentrum

Contactgegevens

09 310 15 95 (Eeklo)
Contacteer via e-mail


Openingsuren secretariaat:
maandag t.e.m. vrijdag
van 08.00 tot 12.00 en 12.45 16.45 uur

Revalidatiecentrum

Rug- en nekrevalidatie

Rugklachten hebben een belangrijke invloed op het dagelijks leven. Huishoudelijk taken kunnen minder of niet meer uitgevoerd worden. Sommige mensen hebben zoveel klachten dat ze niet meer in staat zijn hun job en/of hobby uit te voeren.
Uit onderzoek blijkt dat een tekort aan fysieke activiteit en musculaire dysfunctie aan de basis liggen. Alle patiënten met rug en nek klachten (ook met neurologische uitval) kunnen bij ons terecht voor een actief revalidatieprogramma. Je oefenschema wordt individueel aangepast naar wat haalbaar is.

Team

Ons team bestaat uit meerdere kinesitherapeuten, ergotherapeuten en psychologen onder leiding van een fysische arts.
Bram, Tania, Ann, Robin, Marleen,Katrien, Dirk, Julie, Isabel, Michael en Freya heten u welkom!

Intake

Voor je start met de revalidatie nemen we een medische vragenlijst (anamnese) door en een test waarmee we de rug/nek naar kracht, mobiliteit en uithouding gaan meten.
In sommige gevallen beslist de dokter om enkel een intake te doen (voorbeeld postoperatief, mensen met een neurologische uitval, te veel pijn, …). Dan nemen we enkel anamnese af en starten we de therapie onmiddellijk.

Praktisch

Gelieve u 15 minuten voor aanvangsuur van intake aan te melden bij de dienst Inschrijvingen aan het onthaal.
Breng het aanvraagformulier mee en bezorg het aan de therapeut die de intake zal uitvoeren.
Draag gemakkelijke, sportieve kledij.

Bent u verhinderd? Contacteer ons op voorhand!

Kostprijs

Anamnese + David-test = €35
Remgeld oppervlakte EMG = €8.68 (in geval van WIGW geen opleg)
Remgeld eventueel aansluitend op doktersconsultatie €22 (WIGW - €13)
De factuur wordt achteraf opgestuurd.

IMG 0047

Programma

Het programma loopt over 36 behandelingen, te volgen binnen 6 maanden. Dit kan slechts eenmalig gevolgd worden met tussenkomst van de mutualiteit.
Mocht u eerder al rug-revalidatie gevolgd hebben (hier of in een ander ziekenhuis), gelieve ons hiervan te verwittigen. U komt idealiter 2 x per week. Elke behandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag. Daar bestaan enkele uitzonderingen op maar dat bespreken we individueel.
Onze visie bestaat uit een multidisciplinaire aanpak, die vooral bestaat uit actieve oefentherapie en educatie i.v.m. oorzaak en preventie van rug- en nekklachten.

Wat houdt de behandeling in?

  • Opwarming en cooling down: fietsen, loopband, skywalk, ...
  • Toesteltraining David: op basis van je test naar kracht en mobiliteit, stellen we een individueel oefenschema op voor rug- en buikspieren, arm- en beenspieren.
  • Individuele sessies: we starten met anatomie (uitleg over de opbouw van de wervelkolom). Hierna leert u in de praktijk wat een correcte houding is en krijgt u uitleg rond stabilisatietraining. Na deze basislessen schakelen we over naar groepsoefeningen waarin we een combinatie van stretchen, houdingcorrigerende, stabiliserende en mobiliserende oefeningen geven.

Workshops

  • Relaxatie: leren ontspannen van de spieren, stressbeheer en ademhalingsoefeningen, loslaten van gedachten/denken.
  • Hef- en tiltechnieken: het aanleren van de basishoudingen en bewegingen om deze dan toe te passen in het dagelijkse leven. Er zijn 3 lessen die opbouwend worden gegeven.
  • Infosessie i.v.m. slapen: hier leert u waaraan een goede matras en kussen moeten voldoen. Enige slaaphygiëne komt hier ook aan bod. Het is tevens mogelijk om hoofdkussens uit te proberen en aan te kopen.
  • Infosessie i.v.m. administratief werk: advies over een ‘goede’ bureaustoel, het correct ergonomisch instellen en positionering van het beeldscherm.
  • Infosessie i.v.m. pijn: hier wordt besproken wat het verschil is tussen acute en chronische pijn en wat de gevolgen zijn op het lichaam en dagelijks leven. De dagen en uren waarop deze voorgaande sessies doorgaan ontdek je aan het magneetbord in de oefenzaal. Inschrijven is noodzakelijk.

Wat na de 36 sessies?

Dan kan u, in samenspraak en mits toestemming van de arts, een onderhoudsprogramma starten aan 1 x per week.

Patiënteninformatie

Klik hier door om de patiëntenbundel door te nemen.

Financieel

Ondanks dat de rugnomenclatuur specifiek beschreven is, kunnen de nomenclatuur en het remgeld individueel verschillen. Spreek hier gerust uw therapeut of ons secretariaat over aan.

Openingsuren

Dag uur
Maandag 8u00 - 20u00
Dinsdag 8u00 - 20u00
Woensdag 8u00 - 18u45
Donderdag 8u00 - 20u00
Vrijdag 8u00 - 16u45
Zaterdag 8u00 - 12u00

Laatste wijziging: 2.10.2020