Vlaanderenis werk

Allergienetwerk

Contactgegevens

Allergienetwerk

Pediatrie

Algemene informatie

Kinderarts-allergologen behandelen kinderen met ernstige allergische ziekten tot de leeftijd van 15 jaar. We zien veel kinderen met atopie, dit is een combinatie van de volgende ziekten: eczeem, voedselallergie, hooikoorts en astma. Ook zien we kinderen met allergische reacties op geneesmiddelen, insectenbeten, warmte, koude of inspanning.

Ons team bestaat uit een vaste kern van 2 kinderartsen, Dr van Hoorebeke en Dr Ossieur, een kinderverpleegkundige en een administratief medewerkster.

We willen dat allergische kinderen goede zorgen krijgen. Hierbij is het van belang dat ze de juiste onderzoeken, de juiste diagnose en de juiste adviezen en behandelingen krijgen.

In ons centrum bieden we volgende diagnostische onderzoeken aan:

  • Longfunctie voor en na bronchodilatatie
  • Huidpriktesten voor aëro-allergenen en RAST testen voor aëro-allergenen en bij/wesp
  • Huidpriktesten voor voedselallergenen, RAST testen voor voedselallergenen
  • Gespecialiseerde laboratoriumtesten
  • Orale provocatietesten onder monitoring op de pediatrische dagkliniek

Op basis van bovenstaande onderzoekingen stellen we een behandeling voor. De behandeling van allergisch astma gebeurt volgens de internationale GINA richtlijnen. We bieden eveneens subcutane en sublinguale immunotherapie aan en bij- en wespendesensibilisatie. De behandeling van voedselallergie gebeurt dmv een evenwichtig uitsluitingsdieet en indien nodig aanleren gebruik van adrenaline auto injector. In sommige gevallen wordt de behandeling uitgevoerd in samenwerking met de kinderdermatoloog, de NKO arts en de diëtiste (multidisciplinaire zorg). Ook wordt er nauw samengewerkt met de kinderartsen uit andere ziekenhuizen (UZ Gent en UZ Antwerpen).

Tot slot hechten we veel belang aan het regelmatig herevalueren van allergische kinderen, omdat we weten dat allergieën in de loop van de eerste 15 levensjaren sterk onderhevig zijn aan veranderingen. Zo behouden we het overzicht en kunnen we snel bijsturen waar nodig met behulp van nieuwe preventiemaatregelen, medicatie-aanpassingen, uitbreiding of vereenvoudiging van het dieet en/of bijkomende patiëntenteaching.

Contactgegevens

Coördinerende artsen: Dr. Evelyn Van Hoorebeke en Dr. Julie Ossieur.

Tel: 09 310 04 44 (Eeklo)

Telefonisch bereikbaar:

Maandag t.e.m. vrijdag van 08.30 tot 18.30 uur.

Auteur: Dr. Van Hoorebeke E. en Dr. Ossieur J.

Laatste wijziging: 20.10.2020