Vlaanderenis werk

Allergienetwerk

Contactgegevens

Allergienetwerk

Neus-, keel- en oorheelkunde

Algemene informatie

Er zijn verschillende soorten allergie, namelijk: allergische rhinitis, astma, eczeem, voedselallergie, wespen- en bijenallergie, contactallergie, etc. De NKO-arts speelt een belangrijke rol in het vaststellen en behandelen van allergische rhinitis. De typische klachten van een allergische rhinitis zijn waterige neusloop, neusobstructie, niezen, jeuk en tranende ogen.

Bij de NKO-arts gebeurt naast het standaard klinisch onderzoek van neus, keel en oren en een endoscopie van de neus. Hierbij wordt met een kleine camera dieper in de neus gekeken om de neusgang, het neusslijmvlies en de uitmondingen van de sinussen beter te evalueren. Vervolgens wordt een huidpriktest om allergie op te sporen verricht. Hierbij wordt ondermeer een allergie voor grassen, bomen, huisstofmijt, meelmijt, bijvoet, schimmel, hond en kat getest. Bij moeilijke passage kan een rhinomanometrie verrricht worden om de neusdoorgankelijkheid na te gaan.

Mogelijke behandelingen zijn: preventieve maatregelen, medicamenteueze behandeling, sublinguale en subcutane immunotherapie, functionele neuschirurgie (septoplastie, conchotomie, endoscopische sinuschirurgie).

Immunotherapie wordt ook wel hyposensibilisatie, desensibilisatie of allergievaccinatie genoemd. Bij deze vorm van behandeling wordt de stof waar u allergisch voor bent gedurende een langere periode toegediend (in tabletvorm, druppels onder tong of inspuitingen). De bedoeling is dat uw immuunsysteem op deze manier gewend raakt aan het allergeen. Alvorens immunotherapie op te starten zal een functieonderzoek bij de collega’s pneumologen gepland worden alsook een gespecialiseerde bloedafname om na te gaan of u een geschikte kandidaat bent.

Contactgegevens

Coördinerende arts: Dr. Evelyne Van Houtte

Tel: 09 310 10 55
E-mail: secr.nko@azalma.be

Telefonische bereikbaarheid
:

maandag t.e.m. vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.

Auteur: Dr. Evelyne Van Houtte

Laatste wijziging: 20.10.2020