Vlaanderenis werk

Mijlpaal in robotchirurgie: 2000ste knieprothese

23 maart 2023 / Nieuwsberichten

De knie-unit van de dienst Orthopedie heeft 2000 robot-geassisteerde totale knieprothese ingrepen uitgevoerd met behulp van de MAKO-robot (Stryker). Dit omvat zowel totale knieprothesen alsook partiële knieprothesen (de in de volksmond genoemde “halve” knieprothesen). De MAKO robot wordt in AZ Alma gebruikt sinds maart 2020 en heeft op drie jaar tijd (en tijdens de verschillende COVID-golven) 2000 ingrepen op de teller staan.

IMG 12401

Dit is een indrukwekkende mijlpaal die de voordelen van robotgestuurde technologie in de knie-artroplastiechirurgie benadrukt.

De chirurgen bouwden reeds een uitgebreide expertise op binnen de kniechirurgie en ontwikkelden jaren geleden het LaZiRUSH-protocol. Hierbij wordt de Eeklo Modified Subvastus toegangsweg1 gebruikt om een vlot herstel na de ingreep te verzekeren, alsook een door hen ontwikkelde Patella-In-Place Balancer (PIPB) om de gewrichtsbanden rond de knie op een individuele manier te balanceren. Deze technieken worden nu aangevuld met het gebruik van de robot zodat het team een gepersonaliseerde aanpak en een vlot herstel van de patiënt kan vooropstellen.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van robotgestuurde technologie bij knieprothese-chirurgie is de precisie waarmee de operatie kan worden uitgevoerd. De MAKO-robot maakt gebruik van een geavanceerd beeldgeleidingssysteem dat de chirurg in staat stelt om zeer nauwkeurige sneden te maken en de prothese op de juiste positie te plaatsen. Het vermindert het risico op complicaties en verbetert de resultaten van de operatie.

Bovendien biedt de MAKO-robot een gepersonaliseerde aanpak voor elke patiënt. Met behulp van 3D-beeldvormingstechnologie kan de robot een specifiek plan maken voor elke patiënt, rekening houdend met hun individuele anatomie en bewegingspatronen. Dit zorgt voor een meer op maat gemaakte en effectieve operatie.

MAKO in OK

De vier kniechirurgen van onze knie-eenheid hebben allemaal uitgebreide ervaring en expertise op het gebied van knie-chirurgie. Dr. Van den Wyngaert, dr. Demurie, dr. Van Onsem en dr. Ghijselings werken nauw samen om de best mogelijke resultaten te bereiken voor hun patiënten.
In het licht van deze prestatie blijft de dienst Orthopedie van AZ Alma zich inzetten voor het bieden van de nieuwste en meest geavanceerde behandelingen op het gebied van orthopedie en het verbeteren van de kwaliteit van leven van hun patiënten.

Extra info:

1 https://scholars.direct/Articles/orthopedic-surgery/jost-4-045.pdf?jid=orthopedic-surgery

Contactgegevens orthopedie: zie website

Nieuwsoverzicht