Vlaanderenis werk

Stemkliniek

Contactgegevens

09 310 10 55

Stemkliniek

Stemklachten kunnen heel wat verschillende oorzaken hebben. Dit kan een anatomische afwijking aan de stembanden zijn (zoals stembandknobbeltjes, stembandpoliep, stembandverlamming, etc.) of dit kan ontstaan als het gevolg van een verkeerd stemgebruik (functioneel probleem). Heesheid is een van de meest voorkomende symptomen maar er kunnen ook klachten zijn van een zwakke stem, instabiliteit van de stem, beperkt toonhoogtebereik, etc.

Bij aanhoudende heesheidklachten wordt een afspraak op de stemkliniekraadpleging gepland. Hierbij wordt de patiënt gezien door zowel de NKO-arts, een logopedist, een osteopaat en indien nodig een psycholoog. De raadplegingen van de stemkliniek vinden tweemaal per maand plaats in de consultatieruimtes van de huisartsenwachtpost, boven de spoedgevallendienst.

Bij de NKO-arts gebeurt een standaard NKO-onderzoek en een videolaryngoscopie. Hierbij wordt met een fijne camera via de neus naar de stembanden gekeken.

Ook de logopediste en osteopaat kijken mee naar de stembanden om de behandeling zo goed mogelijk op maat te kunnen bieden. De logopediste zal een functioneel stemonderzoek afnemen om het stemprobleem beter in kaart te brengen. De osteopaat kijkt vooral de spanning van de halsspieren na. Een verhoogde spanning van de halsspieren is tevens een belangrijke bijdragende factor voor persisterende heesheid.

Bij patiënten die tevens verslechtering van de stemproblemen ervaren in kader van stress, vermoeidheid, spanning, angst, etc. kan eventueel een consult bij de psycholoog ingepland worden.

Op het einde komen NKO-arts, logopediste, osteopaat, eventueel psycholoog en patiënt samen om de resultaten te bespreken en individuele behandeling op te starten.

Laatste wijziging: 12.03.2019