“Hartfalen is een aandoening of een verzameling van symptomen die het gevolg zijn van een verminderde werking van het hart”, legt arts-specialist in de Cardiologie dokter Dominiek Vankersschaever van AZ Alma uit. “Hierdoor kunnen problemen ontstaan in andere organen, zoals vochtophoping in de benen, longen of andere weefsels (zgn. oedeem). Hartfalen is een chronische aandoening die frequenter voorkomt op oudere leeftijd. Hartfalen ontwikkelt zich meestal langzaam en kan verschillende oorzaken hebben: aandoeningen van de kransslagaders en een hoge bloeddruk zijn de belangrijkste. Vaak hangt dit samen met een ongezonde levensstijl.”
NAUWE SAMENWERKING CARDIOLOOG-HUISARTS
De symptomen kunnen lange tijd onopgemerkt blijven, de meest voorkomende zijn kortademigheid bij inspanning, gezwollen voeten en enkels, vermoeidheid en weinig fut om fysieke inspanningen te verrichten, moeite met platliggen, duizeligheid, ’s nachts veelvuldig opstaan om te plassen, versnelde hartslag of hartkloppingen,…
“De behandeling van hartfalen gebeurt via de hartfalenkliniek en een multidisciplinair zorgtraject. Het is een nauwe samenwerking tussen de huisarts en de cardioloog in AZ Alma, maar ook een hartfalenverpleegkundige, de hartrevalidatie, diëtist, kinesitherapeut, psycholoog, sociale dienst en zo nodig palliatief support team worden hierbij betrokken”, zegt dokter Vankersschaever, die vijftien jaar geleden al hiervoor een praktische handleiding voor huisartsen voor een intensieve begeleiding van hartfalenpatiënten opstelde. Samen met zijn collega-cardiologen dokter Caroline Van daele en dokter Sylvie Van Peteghem startte dokter Vankersschaever in AZ Alma medio 2020 die hartfalenkliniek op.
TRAJECT VAN ACHT WEKEN
“Patiënten met hartfalen worden iedere maandag ingepland zodat we ze samen met grotere zorg kunnen opvolgen en begeleiden”, vult dokter Caroline Van daele aan. “Deze patiënten volgen een strikt traject van acht weken, waarbij ze wekelijks bij de arts op controle komen: de ene week bij de huisarts, de andere week bij de cardioloog. Op die manier kan indien nodig de medicatie aangepast worden, zodat de patiënt perfect behandeld wordt. Telkens de patiënt bij ons in het ziekenhuis komt, wordt anderhalf uur voor de consultatie bloed afgenomen en dat wordt dankzij een prima samenwerking met het Klinisch Laboratorium onmiddellijk onderzocht. Wanneer de patiënt op consultatie komt, hebben we de uitslag al ter beschikking en kunnen we bijsturen waar nodig.”
GERUSTER GEVOEL BIJ PATIËNT
De patiënten van de hartfalenkliniek krijgen een dagboek, waarin ze nauwkeurig hun polsslag, bloeddruk en gewicht kunnen noteren. Ze ontvangen ook een brochure waarin heel wat uitleg wordt gegeven over het hartfalen, de diagnose, de behandeling, de medicatie… Dat dagboek is een communicatietool tussen patiënt, huisarts en cardioloog en wordt bij elke consultatie meegebracht. “De hoeksteen van de behandeling is de aanpassing van de levensstijl en de medicatie”, vervolgt dokter Sylvie Van Peteghem. “De beide worden strikt in het oog gehouden en zijn essentieel voor herstel. Een betere behandeling van hartfalen leidt automatisch tot een vermindering van re-hospitalisatie en zorgt voor de patiënt ook voor een geruster gevoel omdat die weet dat er een voortdurende controle is. De patiënt ziet tijdens de behandeling in het kader van de hartfalenkliniek ook iedere week een arts aan wie vragen kunnen worden gesteld.”
Meer informatie over de Hartfalenkliniek AZ Alma: secretariaat Cardiologie 09 310 13 15
BIJ DE FOTO
Dokters Sylvie Van Peteghem, Caroline Van daele en Dominiek Vankersschaever zijn in AZ Alma verantwoordelijk voor de Hartfalenkliniek.