Vlaanderenis werk

Spoedverpleegkundige Alma brengt beklijvend verslag uit Turkije

9 maart 2023 / Nieuwsberichten

Zorg met een (warm) hart: het zit inherent in het DNA van onze mensen geprint. Zelfs over de landsgrenzen heen. Dat bewijzen spoedverpleegkundige Ives De Pauw en dokter Jean-Charles de Schoutheete, beide aan de slag in het veldhospitaal op de grens van Turkije met Syrië.

IMG 20230302 WA0000

Ives: “Op aanraden van een ex-collega (die na de aardbeving in Haïti op missie is vertrokken) heb ik me als vrijwilliger aangemeld bij B-FAST, het Belgische Eerste Hulp en ondersteuningsteam. Het is mijn eerste missie en ik moet zeggen, het bevalt zeer goed. We vormen een groot, hecht en warm team. Iedereen helpt iedereen: van logistiek tot artsen, verpleegkundigen en koks. Er is een zeer sterk gevoel van solidariteit aanwezig.

JC in actie3

Een dag ziet er in principe uit als een ‘gewone’ werkdag in vroege, late en nachtshifts. Ons takenpakket is divers. Heel veel mensen komen gewoon binnen voor onderzoek (keelpijn, hoesten door het vele stof), maar ook breuken gipsen, wondzorg, operaties én reeds zeven bevallingen.

Al ligt de focus hier net iets anders. Naast verzorging bieden we namelijk vooral een luisterend oor. De verhalen die achter de patiënt zitten, komen zeer hard binnen. We zijn de Belgische en Turkse tolken dan ook zeer dankbaar. Het is niet evident om zulke traumatische gebeurtenissen aan te horen en te vertalen vanuit het Arabisch of het Turks.

IMG 20230304 WA0002

Na onze shift trachten we vooral goed te rusten. Daar hamert de organisatie op. En draaien we een nachtshift, dan krijgen we een extra dag om te bekomen.
Door hier aan het werk te zijn, besef ik zeer goed hoe goed we het in België hebben. Hier hebben ze letterlijk niet meer dan wat ze konden meegraaien toen de hel losbarstte. Neem daar nog eens de barre temperatuurswissels tussen bergen en zee bij… en je kan raden hoe de mensen zich hier voelen. Daarom worden vooral kinderen extra verwend met snoep, dekens en kleren. En gaan wij moe maar voldaan naar huis met lege valiezen (lacht).

IMG 20230304 WA0000

De lach en het enthousiasme zijn duidelijk hoorbaar. Nochtans was Ives getuige van zéér intense gebeurtenissen. “Een vrouw vertelde dat ze haar familie wou redden door hen weg te duwen. Daardoor kreeg zij een muur over zich heen. Tegelijk sprak ze langer door over het diepere verhaal: de rouw om buren die een met een vingerknip uit haar leven weggemaaid waren.
Zo ontmoette ik een koppel dat beslist had uit het raam van de zevende verdieping te springen. Enkel hun enkels waren gebroken. Toen de man vertelde dat hij iédereen verloren was, was ik zeer onder de indruk van de gelatenheid waarmee hij zijn relaas deed. Surrealistisch."

"Vandaag draagt B-FAST het veldhospitaal over aan Turkije. Vrijdag keren we terug naar België." En Ives, die zal weinig rust kennen. “Ik moet zaterdag alweer aan de slag in AZ Alma. Al raad ik iédere zorgverlener aan zich aan te melden. Die unieke dankbaarheid doet zo’n deugd.”

Binnenkort: het verhaal van dokter de Schoutheete

Alle info: https://b-fast.be/nl
Copyright beelden: Ives De Pauw, Jean-Charles de Schoutheete en FOD BUZA

Nieuwsoverzicht