Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg: de medewerker schoonmaak

11 april 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al weken de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? De komende dagen tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

GVDZ schoonmaak

Niet enkel de mensen in de zorg worden geconfronteerd met de dreiging van het nieuwe coronavirus, ook onze dienst Schoonmaak krijgt ermee te maken bij het poetsen van de kamers en de afdelingen. Om dit zo veilig en gestructureerd mogelijk aan te pakken, werd een ExpertenTeam van negen leden opgeleid. Een daarvan is Carine Matthijs.

“Ons team zal enkel actief zijn in een rond het Zorgmeldpunt buiten de ziekenhuismuren, de dienst Spoedgevallen, Medische Beeldvorming, Intensieve Zorg, de speciaal ontwikkelde cohorte-afdelingen (zorgeenheid 21-22 en geriatrische cohorte op de vijfde verdieping), een stuk van de geriatrie en de pediatrie”, verduidelijkt Carine (tweede van rechts op de foto). “Het E-Team heeft de nodige expertise ontwikkeld om met behulp van de juiste materialen – persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een mondmasker, veiligheidsbril, handschoenen, schort - en volgens de juiste methode alle ruimtes te reinigen en te ontsmetten.”

“Ikzelf werk normaal gezien op ZE 21-22, de eerste COVID-19-cohorte. De afdeling heeft voor mij geen geheimen meer. Het fijne is dat ons team wordt versterkt door collega’s van verschillende afdelingen. We overleggen waar nodig en denken mee in de ontwikkeling van een optimaal poets- en ontsmettingsproces. Bovendien passen we ons vlot aan, zeker nu de richtlijnen elke dag wijzigen. Flexibiliteit betekent alles in ons team!”

De dienst Schoonmaak zorgt er bovendien voor dat de high-touch-oppervlakken twee à drie keer per dag worden schoongemaakt. Het gaat om de deurklinken (buitenkant deur), leuningen en trapleuningen van de verdieping -1 tot de vijfde verdieping en de leuningen en drukknoppen van de liften.

Houd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht