Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg: de huisarts

10 april 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al weken de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? De komende dagen tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

GVDZ huisarts

AZ Alma en Huisartsenwachtpost Meetjesland hadden al een nauwe samenwerking, maar die band is tijdens deze coronacrisis nog nauwer aangehaald. Een team van meer dan 200 huisartsen bemande de voorbije weken de triagetent/container aan de dienst Spoedgevallen en de zorgmeldpunten, zowel aan het ziekenhuis in Eeklo als in de sporthallen van Ertvelde en Knesselare. Deze voorbeeldige samenwerking zorgde ervoor dat de patiënten met (vermoeden van) besmetting door het nieuwe coronavirus op een snelle en doortastende manier werden opgevangen en geholpen.

Eén van de huisartsen die bijna letterlijk in de vuurlinie heeft gestaan, is dokter Valerie Lampaert uit Maldegem. Zij stond onder meer haar mannetje in de triagepost waar ze als eerste de ongeruste en vaak angstige patiënten met (vermoeden van) besmetting te zien kreeg.

“Ze zeggen dat kiezen voor een beroep in de zorg een roeping is, welnu in deze tijden is dat zeker het geval”, zegt Valerie. “Nu voel je nog meer dan anders dat je echt iets kan betekenen voor de mensen. Ik vind het mijn plicht om in deze moeilijke tijden mijn verantwoordelijkheid op te nemen, dit is nu echt nodig. Neen, voor mezelf heb ik geen schrik, maar ik ben wel bang dat ik anderen in mijn nabije omgeving zou kunnen besmetten.”

“Ik hoop dat dit een once-in-a-lifetime ervaring wordt, iets wat je een keer in je carrière meemaakt”, aldus Valerie. “Want dit is heel erg. In het begin was het superdruk aan het triagepunt, dat is nu wat verminderd. Maar je voelt de angst en onzekerheid bij de mensen heel goed. Tegelijk zijn ze ook heel dankbaar dat ze zo snel kunnen geholpen worden, en ook dat ervaar je.”

Op de foto staat dokter Valerie Lampaert rechts naast Cindy Vanloo, medewerkster van de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

Houd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht