Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg (6): de longarts

21 april 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al weken de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? De komende dagen tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

Pneumo

Het nieuwe coronavirus tast in de eerste plaats de longen en het ademhalingsstelsel aan. De artsen die hiermee het meest mee geconfronteerd worden, zijn de pneumologen, de longartsen. Ook de intensivisten-anesthesisten zijn een belangrijke medische schakel in het herstelproces bij beademde patiënten, maar die komen in een latere bijdrage aan bod. In AZ Alma zijn het dus drukke weken voor dokter Hannelore Goeminne, dokter Hans Jonnaert en dokter Katrijn Van Assche.

“Dit is geen gewone geneeskunde meer, dit is oorlogsgeneeskunde”, zegt dokter Jonnaert. “Normale geneeskunde vraagt een wetenschappelijke, emotionele en menselijke aanpak. Maar om deze pandemie klein te krijgen heb je vooral een strikte strategie nodig. Dit virus is een onbekende voor ons, er is geen expertise, geen wetenschappelijke literatuur om op terug te vallen, enkel de verklaringen van enkele mensen uit China. Op zo’n pandemie was niemand voorbereid noch mentaal, noch qua kennis en noch op vlak van infrastructuur. En dat maakt het zo moeilijk.”

“In AZ Alma is gelukkig snel gekozen voor een gestructureerde aanpak, met duidelijke afspraken en met snelle bijsturingsmogelijkheden indien noodzakelijk”, vervolgt de pneumoloog. “Onder de goede leiding van onze medisch directeur dokter Stefaan Gouwy groeide een goede samenhorigheid en een teamspirit waarin elk zijn of haar steentje bijdroeg. Ook met de twee collega’s vormen we een goed geolied team. Alleen zo kunnen we in deze moeilijke omstandigheden het hoofd bieden aan de pandemie. De voorbereiding naar onze accreditatie was al een test in solidariteit, maar dit is nog van een andere orde!”

“Nu mogen we geen schrik hebben als artsen en zorgverleners”, onderstreept dokter Jonnaert. “We moeten onze verantwoordelijkheid nemen, de correcte persoonlijke beschermingsmiddelen dragen en onze plicht doen. Mijn respect is groot voor de mensen op Intensieve Zorg en de cohortes, want een hele dag in die beschermende kledij werken, is onmenselijk zwaar. Ik denk dat de besmettingskans in de Delhaize groter is dan in ons ziekenhuis (lacht). Het is wel een emotioneel lastige periode, want soms zijn keuzes noodzakelijk, soms moet je ook patiënten laten gaan en dat maakt het heel zwaar. Voor iedereen. Maar als we verder werken zoals nu, zullen we ook deze oorlog winnen.”

Houd intussen onverminderd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht