Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg (10): diensthoofd Magazijn & Distributie

25 april 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al weken de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? De komende dagen tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

Gezicht van de zorg - dienst Magazijn en distributie

“Ik heb veel nachten wakker gelegen van de schaarste aan mondmaskers en Persoonlijke Beschermingsmiddelen”, bekent Danny De Jaeger, diensthoofd Magazijn & Distributie. “Het spookte door mijn hoofd dat ik mijn collega’s uit de zorg niet voldoende beschermende middelen zou kunnen geven, ik was er niet goed van, ik voelde me hulpeloos.”

Het nieuwe coronavirus heeft er ook bij Danny hard ingehakt: “Ik heb al heel wat jaren op de teller in dit ziekenhuis en ik dacht, na de grootscheepse verhuisoperatie van drie jaar geleden, dat ik hier alles had meegemaakt. Maar dit is een uitdaging van een ander kaliber en voor velen misschien wel de uitdaging van de carrière. Ik had het al voelen aankomen: reeds van in januari bleven de bestellingen van Persoonlijke Beschermingsmiddelen ongeleverd of slechts gedeeltelijk. En toen was het nog niet zo prangend als begin maart!”

“Ik kan rekenen op een fantastisch team”, zegt Danny, die zelf elke dag het goede voorbeeld geeft. “Toen bleek dat de traditionele kanalen niet meer konden leveren of niet meer betrouwbaar waren, is het bestelteam samen met de collega’s van de dienst met man en macht op zoek gegaan naar andere oplossingen. We hebben alle registers open getrokken en hebben werkelijk iedereen die we kenden en waarvan we wisten dat ze met mondmaskers in de industrie werkten, opgebeld. Ook onze persoonlijke connecties werden gecontacteerd. En het heeft geloond: het Meetjesland heeft zijn grote hart getoond en we kregen heel veel reacties. We zijn daar onmiddellijk opgesprongen en zijn de aangeboden maskers nog dezelfde dag van de reactie gaan ophalen.”

“Er zijn op zulke momenten ook voor ‘cowboys’ op de markt”, stelt Danny vast. “Maar AZ Alma is altijd rechtlijnig gebleven en wil enkel met erkende, gecertificeerde en goedgekeurde maskers en schorten, voorzien van de nodige CE-labels, werken. Weet je dat ik op een middag zelfs rechtstreeks vanuit Shangai werd opgebeld met een voorstel voor maskers. Maar we moesten wel op voorhand betalen, dat hebben we nooit gedaan, dat is te onzeker. En het zou kunnen dat je dan mondmaskers met de kwaliteit van een koffiefilterzakje krijgt… Of dat ze met woekerprijzen worden aangeboden, soms tot het tienvoudige van de normale prijs…”

“Ik geef toe, ik heb eventjes gepanikeerd”, zegt Danny, “we wisten en weten nog altijd niet hoelang de crisis zal duren, maar door het aanspreken van alternatieven hebben we oplossingen gevonden. De leveranciers leveren de grootte van de bestellingen in normale tijden, maar de jaarcapaciteit verbruiken we nu haast op een week…”

En ook aan deze pandemie zit volgens optimist Danny een positief kantje: “Het is een lastige periode met lange dagen, soms van 15 uur en al een hele tijd 7 op 7 bijna. Ik ben zelfs in slaap gedommeld op het verjaardagsfeestje van mijn dochter… met als gevolg dat ik me daarover de volgende dag heel schuldig voelde. Dit moet ik zeker na de coronacrisis goedmaken… Maar ik heb nog maar eens vastgesteld dat ik kan rekenen op een schitterend team en ook dat er heel veel waardering is van artsen, collega’s uit andere departementen. Als het nood doet, kunnen we in AZ Alma op elkaar rekenen en trekken we aan hetzelfde zeel. We staan er voor elkaar en dit doen we met heel ons hart, samen voor onze patiënten. Die vaststelling is het enige goeie aan dat nieuwe coronavirus.”

Houd intussen onverminderd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn
  • Respecteer social distancing (1,5 meter)

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht