Het wiegje van dokter Ghijselings stond in Berg, een kleine deelgemeente van Kampenhout waar papa Ghijselings de praktijk van huisarts en tandarts combineerde met een apotheek in een huis waar ook drie bevallingskamers waren. Het gezin Ghijselings telde maar liefst tien kinderen, waarvan acht zonen op rij! Daarvan was Ignace de op één na oudste. De moeder van Ignace had de handen vol met haar gezin, maar hielp als gediplomeerd verpleegkundige ook mee in de praktijk van haar man, vooral in de nazorg bij de bevallingen. Van de tien kinderen Ghijselings zijn er zes arts of tandarts geworden!
NAAR EEKLO!
Ignace Ghijselings behaalde zijn diploma Geneeskunde aan de KU Leuven. Zijn specialisatie in Orthopedie gebeurde met opleidingen in de ziekenhuizen Saint-Michel (Etterbeek), Ottignies, Pellenberg en Montgoddine. Na zijn opleiding was hij eventjes aan de slag in Sint-Vincentius Ronse maar koos in oktober 1985 uiteindelijk voor Eeklo, waar de orthopedische ingrepen zich beperkten tot traumatologie. De dokters Gossiaux, Van Bastelaere en Corthals namen dit voor hun rekening. Dokter Ghijselings: “Ik geloof dat ze één electieve heup (geen fractuur) per maand plaatsten en een paar knieën per jaar. Ik wilde dat uitbouwen en liep toen nog één dag per week stage bij de bekende kniedokter professor Martens, die in het ziekenhuis van Deurne opereerde en waar ik mocht meevolgen aan tafel.”
“Samen met mijn collega’s heb ik dan de dienst Orthopedie in Eeklo verder uitgebouwd”, zegt hij. “Aan Peter Roosen kon ik met een gerust hart de letsels aan handen en ellebogen overlaten. Toen Erwin Groessens erbij kwam, ben ik gestopt met traumatologie. Daarna kwam Alex Demurie ons team versterken, en hij ontwikkelde de heupprothese-chirurgie met brio verder. Zo kreeg ik de tijd om het inplanten van knieën verder te ontwikkelen en te verbeteren.”
WERELDFAAM
En die tijd heeft Ignace geweldig goed gebruikt. Hij dokterde een manier uit om knieën te vervangen die hem internationaal aanzien opleverde. Hij heeft op ontelbare plaatsen, zowat overal ter wereld, orthopedische chirurgen zijn technieken getoond en aangeleerd. In AZ Alma kwamen om de haverklap chirurgen uit alle uithoeken langs om dokter Ghijselings aan het werk te zien. “Ik heb een aangepaste toegangsweg gevonden om een knieprothese te plaatsen”, legt dokter Ghijselings uit. “Daarbij wordt zo gesneden dat je ligamentsparend werkt en dus zeer weinig weefselschade aanricht, veel minder dan bij de gangbare operatietechnieken. Daardoor verloopt het herstel van de patiënt oneindig veel vlugger en minder pijnlijk, de ligamenten en spieren zijn intact gebleven.” Nog om trots op te zijn: dokter Ghijselings doopte zijn toegang tot de knie de Eeklo Modified Subvastus (EMS).
Hij ging nog een stap verder en ontwikkelde ook een ligament uitbalanceer apparaat dat gebruikt wordt om de ligamenten van de knie op de juiste lengte en spanning te brengen tijdens de operatie, om zo plaats te maken voor de knieprothese. Ook deze Patella in Place Balancer (PIPB) zorgde mee voor snelle mobilisatie van de patiënt.
Samen met de dienst Orthopedie bouwde Ignace Ghijselings een programma voor een totale knieprothese uit en ook dat werd door vele ziekenhuizen overgenomen. Het programma, waaraan de verschillende disciplines betrokken bij een knie-operatie meewerken, heet LAZIRUSH® (wat de afkorting is van Laag Ziekenhuisinfectierisico, UltraSnelHerstel) en combineert techniek, comfort voor de patiënt en snel herstel.
TROTS EN TEVREDEN
Duizenden patiënten werden op die manier door dokter Ghijselings en het team van Orthopedie van AZ Alma geholpen. Maar nu zette hij een punt achter zijn loopbaan als arts. Hij is bijna zeventig, tijd om er écht mee te stoppen. “Maar ik kijk met trots en tevredenheid terug op mijn loopbaan”, zegt hij nu. “Bovendien laat ik de dienst die ik oprichtte achter in zeer goede handen van een bekwaam team. Alex Demurie, Erwin Groessens, Chris Smets, Hans Van den Wyngaert, David Bassens, Nikita Stevens, Stefaan Van Onsem: het zijn stuk voor stuk toppers in hun vak. Samen met de ploeg medewerkers vormen ze een topdienst in het ziekenhuis waarbij het aangenaam werken is. Dat geeft me veel voldoening. Ik ben tot de laatste dag met mijn goesting komen werken, heb veel mogen realiseren, niet alles wat ik wou, maar ik heb veel mensen kunnen helpen. Je moet weten: een orthopedist werkt met geen nieuwe ‘producten’, het zijn eigenlijk allemaal ‘occasies’ die je oplapt… (lacht)”
Op zijn laatste operatiedag hadden de collega’s voor een leuke verrassing gezorgd: een lekkere taart met daarop twee foto’s van de afscheidnemende Ignace Ghijselings. Hij hanteerde gezwind het mes om de taart aan te snijden!