Vlaanderenis werk

Belgische primeur maakt mantelzorger even MS-patiënt

5 september 2022 / Nieuwsberichten

20220905 groep MS glove
20220905 dokter Decoo glove

In het kader van Werelddag Multiple Sclerose nodigden ons team neurologen (dr. Danny Decoo, dr. Stéphanie Hostenbach, dr. Katleen Bruylant, dr. Chantal Drieghe en dr. Véronique Meire), MS-Liga Vlaanderen en het Zorgnetwerk AZ Alma afgelopen zaterdag meer dan 100 zorgprofessionals, mantelzorgers en familieleden uit op een inspirerende infosessie rond pijnklachten bij MS. Om de genodigden duidelijk te maken hoe een persoon met MS de uitdagingen van dagelijkse taken ervaart, konden zij via een haptische handschoen en een sterk staaltje virtual reality even in het hoofd van een MS-patiënt kruipen. Met een hoofdtelefoon, VR-bril en handschoenen werden bepaalde symptomen gesimuleerd zoals beperkte bewegingsvrijheid, tremor en beperkte hand-oog-coördinatie. Voor deze beleving in primeur kwam speciaal een technieker ‘overgevlogen’ uit Groot-Brittannië.

Dat AZ Alma met de Belgische primeur van deze awareness-tool uit kon pakken, is geen toeval. AZ Alma is immers hét referentieziekenhuis voor Oost- en West-Vlaanderen wat betreft de opvolging van personen met MS. Daarin spelen het pionierswerk van dokter Danny Decoo en zijn collega’s* en ons expertisecentrum MS/ALS een vooraanstaande rol.
Bovendien zit bij Roche, net zoals bij AZ Alma, innovatie in hun DNA. Ook wij gaan steeds op zoek naar nieuwe manieren om de gezondheidszorg en zorg voor onze patiënt te verbeteren. Technologie en digitale hulpmiddelen kunnen hierbij helpen. Denk maar aan het inzetten van de MAKO robot voor het plaatsen van knieprotheses, onze award voor Zorginnovatie van het jaar en de lancering van ons digitaal informatiebord.

Nieuwsoverzicht