Hiermee leggen de orthopedische chirurgen van knieprothesecentrum AZ Alma de lat nog wat hoger, want met hun reeds bestaande LaZIRUSh-techniek en de ‘patella-in-place-balancer’ werd al een superhoge score van geslaagde ingrepen behaald. Nu wil men de perfecte knieprotheseplaatsing benaderen.
“Een totale knievervanging is een operatie waarbij een beschadigd gewricht wordt vervangen door een kunstgewricht, een implantaat genaamd”, zegt orthopedisch chirurg en diensthoofd dokter Alex Demurie. “Dit implantaat is gemaakt uit metaallegeringen en hoogwaardig poly-ethileen om de functie van respectievelijk de botten en het kraakbeen zo goed mogelijk na te bootsen. Het beweegt grotendeels op dezelfde manier als een gezond menselijk gewricht. De eerste patiënten werden inmiddels geopereerd met deze innovatieve techniek en de positieve gevolgen van de inzet van zo’n robot zijn al meteen duidelijk: minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn, snellere revalidatie en op termijn ook een korter ziekenhuisverblijf.”
Grote expertise in AZ Alma
Door de grote expertise van onze drie kniechirurgen (dokter Alex Demurie, dokter Ignace Ghijselings en dokter Hans Van den Wyngaert) en door het ligamentsparend opereren (de hier ontwikkelde LaZIRUSh-techniek, met een veel kortere revalidatie tot gevolg) is AZ Alma één van de grootste, zoniet het grootste knieprothesecentrum van België. Jaarlijks stappen meer dan 900 patiënten enkele dagen na hun knievervangende operatie de deur van het ziekenhuis uit.
“Eigenlijk halen wij met onze Totale Knieprothese-aanpak een heel hoge score van 95% geslaagde operaties”, zegt orthopedisch chirurg dokter Ignace Ghijselings. “Bij een klassieke knieprothese-operatie ligt die score rond de 80%. We passen in AZ Alma al veel jaren de LaZIRUSh methode toe: Laag Ziekenhuisinfectierisico door en met Ultra Snel herstel. Dit is een beproefd totaalconcept met een teaching class, infectiepreventie door hoogtechnologische OK-zalen, spiersparende toegangsweg (‘Eeklo Modified Subvastus’) en tools om precisie van plaatsing te verhogen: de door ons ontwikkelde ‘patella-in-place-balancer’. Maar met de MAKO-robot willen we nog beter doen en mikken we op 98%!”
“In de loop der jaren zijn de technieken en materialen voor knievervanging steeds verder verbeterd”, vult orthopedisch chirurg dokter Hans Van den Wyngaert aan. “Eén van die nieuwe technieken is dus de robotarm. Het moet wel duidelijk zijn dat de Mako-robotarm niet zelf de operatie uitvoert. Die wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg die de Mako-robotarm aanstuurt om aangetast bot en kraakbeen heel precies te verwijderen. Vervolgens plaatst de chirurg een implantaat. Mako-technologie, in combinatie met de LaZIRUSh-techniek, stelt de chirurg in staat om de plaatsing van de knieprothese nog beter af te stemmen op elke unieke patiënt op basis van zijn/haar specifieke diagnose en lichaamsbouw. Op vandaag zijn in Europa zo’n 70 soortgelijke robots actief.”
Voordelen voor de arts en de patiënt
De inzet van de Mako-robot bij knieprothesen heeft ontegensprekelijk voordelen voor zowel arts als patiënt. Voor de arts biedt het de zekerheid dat de prothese wordt geplaatst volgens het vooropgestelde plan, waardoor een grotere precies van plaatsing en een betere stabiliteit van het implantaat wordt bekomen, in vergelijking met de conventionele methode.
Voor de patiënt is de inzet van de robot een garantie voor een grotere precisie, minder schade aan de weke delen (de robot weet d.m.v. de CT-scan en de grenzen bepaald door de chirurg waar het bot eindigt en dus wanneer moet worden gestopt met zagen), minder bloedverlies (want geen opening van het mergkanaal) en mindere noodzaak aan pijnmedicatie. Op termijn zal dit leiden tot een kortere operatieduur en zelfs een kortere hospitalisatieduur zal hier het gevolg van zijn.
Eerste in Oost-Vlaanderen
Voor het werken met de MAKO-robot werden niet alleen onze kniechirurgen Alex Demurie, Ignace Ghijselings en Hans Van Den Wyngaert grondig opgeleid, ook tien OK-medewerkers werden klaargestoomd voor deze ingrepen. De eigenlijke operatie wordt uiteraard uitgevoerd door onze chirurgen.
Na Roeselare en Overpelt is AZ Alma het derde ziekenhuis in België dat met zo’n MAKO-robot aan de slag gaat. Het gaat om een forse investering (1,2 miljoen euro) maar AZ Alma wilde de leidende positie als één van de grootste knieprothesecentra nog versterken. Jaarlijks stappen hier ruim 900 mensen met een nieuwe knie naar buiten. De expertise van onze chirurgen en het ligamentsparend opereren (met een veel kortere revalidatieperiode als gevolg) zijn de grote troeven van de dienst orthopedie van AZ Alma, waar in september met dokter Stefaan Van Onsem trouwens een vierde orthopedisch kniechirurg van start gaat. De andere orthopedisten met hun eigen specialismen zijn dokter David Bassens, dokter Wouter De Keyzer, dokter Erwin Groessens, dokter Chris Smets en dokter Nikita Stevens.
"Minder weefselschade, minder bloedverlies, minder pijn, snellere revalidatie en op termijn ook een korter ziekenhuisverblijf: dit zijn de voordelen voor de patiënt"
Verschillende stappen
Vóór de operatie: Traditiegetrouw worden patiënten die in AZ Alma een totale knieprothese zullen krijgen, vooraf grondig geïnformeerd op een infosessie in het Auditorium. Daar maken ze kennis met de aanpak, de chirurg, de anesthesist, de kinesitherapeut, de verpleegkundigen,… Twee weken voor de operatie met de MAKO-robot wordt een CT-scan van het kniegewricht gemaakt. Deze wordt gebruikt om een virtueel 3D-model van de unieke anatomie van de patiënt te maken. Zo wordt een persoonlijk preoperatief plan opgesteld, waardoor de robot geleerd wordt waar zich de precieze grens bevindt tussen het bot en de weke delen (o.a. ligamenten).
Tijdens de operatie: In de operatiekamer gebruikt de chirurg van AZ Alma het Mako-systeem in combinatie met de eveneens in Eeklo ontwikkelde ‘patella-in-place-balancer’ als hulpmiddel bij de operatie op basis van het persoonlijke preoperatieve plan. Wanneer de chirurg de botten voorbereidt voor het implantaat, verplaatst hij of zij de robotarm naar het vooraf vastgestelde gebied. Het Mako-systeem helpt de chirurg dan om binnen de grenzen te blijven die zijn vastgesteld bij het opstellen van het persoonlijke preoperatieve plan. De robot zorgt voor een veel grotere precisie van de zaagsnedes dan wanneer dit manueel door de chirurg zou gebeuren. Waar nodig kan de chirurg met het Mako-systeem het plan ook tijdens de operatie aanpassen om ervoor te zorgen dat het implantaat zo precies mogelijk wordt geplaatst en uitgelijnd.
Na de operatie: Na de operatie is de patiënt weer snel op de been. De patiënt wordt hierbij nauwkeurig in het oog gehouden. De chirurg kan na de operatie een röntgenfoto van de nieuwe knie maken en deze met de patiënt bespreken.