
AZ Alma heeft de 'Dag van het Bos' van aanstaande zondag 21 maart niet afgewacht om uitgebreid de groene kaart te trekken. Samen met Regionaal Landschap Meetjesland en de Stad Eeklo werd een driestappenplan uitgewerkt voor een toch wel indrukwekkende realisatie op en rond het terrein van het ziekenhuis, bestemd voor zowel eigen medewerkers, patiënten als externen. Dit ambitieuze project is één van de hoofdstukken in de Inspiratiegids (blz. 20 t.e.m. 23) die u hier kunt doorbladeren.
Er zijn dus drie fases. Fase 1 startte in het voorjaar van 2020. De eerste bewegingstoestellen werden geplaatst en het bestaande gazon werd met behulp van een bloemenmengsel omgevormd tot een bloemrijk hooiland.
Met de hulp van vrijwilligers zijn we - tijdens de Warmste Week - begonnen aan fase 2. Vrijwilligers voerden een kleine dunningskap uit in het bestaande bos, legden een wandellus aan en het 25 meter lange blotevoetenpad werd een feit.
Fase 3 voorziet in de aanleg van een healing garden aan de toekomstige nieuwbouw Timanti, een psychiatrisch dagcentrum voor jongeren. Terugtrekkershutten, een buitentherapieklas, natuurlijke muziekinstrumenten, een moestuin, neerhofdieren ... zijn ideeën die momenteel op tafel liggen. We hopen dat alles eind 2022 afgerond is.
Zorggroepmanager Eva Steen volgt het project nauwgezet op vanuit AZ Alma: "In AZ Alma komen verschillende patiëntengroepen revalideren. Nu kan er enkel binnen gerevalideerd worden. Buiten revalideren zou patiënten ten goede komen. Naast revalidatiepatiënten zou het zorggroen veel kunnen betekenen voor de kinderen van de dagbehandeling kinderpsychiatrie. De zorgomgeving kan een verschil maken in hoe snel een patiënt herstelt en dan meer specifiek voor de patiënten van Timanti hoe deze jongeren omgaan met agressie en problemen. Daarnaast willen we ook de sociale contacten van de gebruikers verruimen en een groene plaats bieden waar de patiënten bijvoorbeeld met familie gebruik kunnen van maken. En niet te vergeten: het welzijn van het personeel. Ook wij kunnen de omgeving gebruiken voor bijvoorbeeld start-to-run, vormingen, ventilatiegesprekken…" En koken kost natuurlijk geld, maar hiervoor kwam maar liefst 30.000 euro van Natuur in je Buurt, een project van het Agentschap Natuur en Bos.