Vlaanderenis werk

AZ Alma lanceert corona-app

6 mei 2020 / COVID-19

Om patiënten te ondersteunen én onze zorgverleners te ontlasten, heeft AZ Alma een digitaal coronazorgpad gelanceerd. De gratis mobiele applicatie biedt toegang tot zowel landelijke als lokale informatie, aangevuld met een coronasneltest en een handig dagboek om symptomen een week lang te monitoren.

Ellen verhaegen met app

“Enkele jaren geleden hebben we de AZ Alma behandelwijzer-applicatie gelanceerd, ook wel ‘patient journey’ genaamd. Deze app is bedoeld om patiënten te ondersteunen voor, gedurende en na hun behandeling of operatie. De app informeert en stuurt je handige ‘push’-berichten op bijvoorbeeld de dag van je afspraak in het ziekenhuis, de operatie of het nazorgtraject", verduidelijkt Annabell Verhaegen, verpleegkundig en paramedisch directeur van AZ Alma.

“De ontwikkelaar van de behandelwijzerapp, www.patientjourneyapp.com had naar aanleiding van het aanhoudende vragenvuur rond de coronamaatregelen het idee om de bestaande app uit te breiden met een specifiek zorgpad om enerzijds patiënten te ondersteunen en anderzijds zorgverleners te ontlasten. Uiteraard was het hierbij van groot belang om samen te werken met onze artsen en medewerkers, zowel op inhoudelijk vlak als op het gebied van communicatie. De boodschap moest immers inhoudelijk juist zijn én daarnaast begrijpelijk zijn voor iedereen.”

“Wat ons als ziekenhuis aansprak, was de mogelijkheid om enerzijds betrouwbare, nationale informatie van de federale overheidsdienst te kunnen aanbieden en anderzijds gebruikers van de app te kunnen informeren over hoe AZ Alma omgaat met deze bijzondere situatie. Denken we bijvoorbeeld aan verduidelijking geven over afspraken of operaties die gepland stonden of de regeling omtrent het bezoeken of begeleiden van familieleden of kennissen die op consultatie komen.”

"De app is nog maar net online geplaatst en al honderden keren gedownload. Uit de statistieken blijkt dat patiënten graag de sneltest invullen én hun gezondheid willen monitoren. Daarnaast is het opvallend dat, ondanks de dagelijkse informatiestroom over het virus via de klassieke mediakanalen, ook veel patiënten algemene informatie willen over COVID-19.”
“In de eerste plaats hopen we dat de app mensen kan ondersteunen in deze moeilijke tijd. We kunnen ons voorstellen dat onzekerheid de zoektocht naar betrouwbare informatie voedt. We hopen met dit digitale zorgpad hieraan een bijdrage te kunnen leveren.”

Download de 'AZ Alma app' (wit icoontje, rode 'M') in de App Store of Google Play Store. Je ziet de optie 'COVID-19' meteen verschijnen.

Houd intussen onverminderd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn
  • Respecteer social distancing (1,5 meter)

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht