Vlaanderenis werk

Weet u wat u betaalt in het ziekenhuis?

24 maart 2021 / Nieuwsberichten

AZ Alma doet grote inspanningen om de ziekenhuisfactuur en de kostenramingen zo transparant mogelijk te maken. We werken verder aan nog meer voorbeelden van geraamde kosten voor ingrepen en aan een duidelijk overzicht van wat de factuur inhoudt. Ook het Vlaams Patiëntenplatform vraagt daar naar.

AZAP2017084
Ziekenhuisfactuur

Op onze website vindt u al de kostenraming van een twintigtal ingrepen in het ziekenhuis. Die lijst wordt de komende maanden fors uitgebreid. Er wordt ook gewerkt aan een pagina boordevol uitleg over hoe u uw ziekenhuisfactuur kunt lezen en wat daarop allemaal te vinden is.

In afwachting daarvan geven we u graag de kans om deel te nemen aan de actie van het Vlaams Patiëntenplatform dat aan de hand van enkele quizvraagjes meer informatie wenst in te winnen. Veel succes!

Weet jij welk cijfer je op je ziekenhuisfactuur kan verwachten? Begrijp jij alle onderdelen van de ziekenhuisfactuur? Weet jij wanneer ereloonsupplementen aangerekend mogen worden? … Dat kom je te weten met deze quiz Weet jij wat je betaalt in het ziekenhuis?

7 op 10 van de opgenomen patiënten is onvoldoende op de hoogte over zijn kosten bij een ziekenhuisopname. Dat blijkt uit de Vlaamse Patiëntenpeiling Algemene Ziekenhuizen. Nochtans kunnen deze kosten soms hoog oplopen. Bovendien is het een patiëntenrecht om informatie te krijgen over kosten voor je toestemt in een bepaalde behandeling in het ziekenhuis.

De quiz invullen duurt slechts vijf minuten. Bij elke vraag krijg je ook uitleg over het juiste antwoord zodat je jouw kennis over kostprijsinformatie kan verbeteren. Je kan deelnemen aan de quiz tot en met maandag 5 april. Het VPP zal vervolgens, naar aanleiding van de Europese dag voor de rechten van de patiënt, de resultaten van de quiz publiceren en aandacht vragen voor het recht op geïnformeerde toestemming.


Nieuwsoverzicht