In Vlaanderen woont bijna 65% van alle mensen met dementie thuis: alleen of met een naaste. Nadat de diagnose van een of andere vorm van dementie wordt gesteld, zijn er vaak heel wat vragen. Naasten van mensen met dementie voelen zich vaak alleen. Naast praktische vragen, brengt dit ook verschillende emoties met zich mee. Soms overheersen schaamte, wanhoop of angst, af en toe komt ook depressie voor. Ervaringen van mantelzorgers leren ons dat:
• meer weten over dementie, de impact ervan en mogelijke ondersteuning
• meer mensen die je steunen en begrijpen
aspecten zijn die kunnen helpen bij het volhouden van de zorg en het behouden van een goede relatie met de persoon met dementie.
De vormingsreeks “Dementie en nu” wil hierbij helpen. Het werd ontwikkeld door het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw en de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw. Op deze bijeenkomsten worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met lotgenoten. Thema’s die aan bod komen in die bijeenkomsten zijn: invoelen in de beleving van mensen met dementie, omgaan met zorg, met gedrag, met financiën, met veiligheid, hoe omgaan en communiceren met familie en omgeving en hoe communiceren met de persoon met dementie. Verder wordt ingegaan op gevoelens en gedachten bij de mantelzorger, het in balans brengen van draagkracht en draaglast en het thema coping en zingeving.
Je krijgt er onder meer een antwoord op deze vragen:
- Hoe kan je blijven contact houden?
- Hoe ga je om met moeilijk hanteerbaar gedrag?
- Hoe en waar kan ik hulp vragen?
- Hoe zorg ik ondertussen ook voor mezelf?
Myriam, partner van een man met dementie volgde reeds de reeks 'Dementie... en nu?'. Ze getuigt: "Ik voel me vooral meer begrepen want ik heb heel wat lotgenoten ontmoet. De cursus was een verrijking voor mij!'. Meer getuigenissen kan je bekijken in dit korte filmpje.
De sessies vinden plaats in AZ Alma voor een beperkte groep (max. 15 personen) o.l.v. een coach. De sessies vinden plaats op maandagnamiddag vanaf 24 september tot begin december. Info en inschrijven bij Stefanie Desmet, neuropsycholoog AZ Alma (09 310 10 77) of stefanie.desmet@azalma.be. Deelnemen kost 80 euro.