Vlaanderenis werk

Virtual Reality pilootproject brengt mensen bij elkaar

19 januari 2018 / Persberichten

Vandaag schrijven AZ Alma en In4Care een stuk Vlaamse ziekenhuisgeschiedenis. Er wordt dankzij virtual reality voor het eerst in een Vlaams ziekenhuis een virtuele ontmoeting tussen een patiënt en haar thuisomgeving mogelijk gemaakt. Deze Vlaamse primeur vindt plaats in het innovatiegedreven AZ Alma en wordt mede mogelijk gemaakt door In4Care die zorg en welzijn helpt bij het faciliteren en realiseren van innovaties. Het project dat onlangs in enkele Nederlandse ziekenhuizen voor het eerst werd gebruikt, heet VR-iendje, waarbij de VR staat voor Virtual Reality.

VR-iendje pilootproject

VR-iendje

VR-iendje is een unieke doe-het-zelf Virtual Reality oplossing die zo is ontwikkeld dat iedereen zelfstandig VR beelden kan opnemen en/of live streamen via de zeer gebruiksvriendelijke mobiele camera en VR platform. Hiermee wordt het werken met VR voor ieder ziekenhuis toegankelijk, betaalbaar en schaalbaar.

Het systeem werkt langs twee zijden: enerzijds brengt VR-iendje de patiënt virtueel samen met vrienden en familie en zorgt er voor zorgen dat die niets hoeft te missen van wat ze in het dagelijkse leven doen. Men kan zo terug naar school de lessen volgen, het eigen voetbalteam aanmoedigen en natuurlijk de verjaardag van opa meevieren! Maar anderzijds hoeven vrienden en familie de patiënt ook niet meer te missen! Ze kunnen als het ware de hele dag op bezoek komen op een manier die zo levensecht is dat het voelt alsof men er weer echt bij is en hoort.

Pilootuitzending

Tijdens de pilootuitzending in AZ Alma wordt een verbinding gerealiseerd tussen een vrouwelijke patiënt, die op de revalidatieafdeling van AZ Alma in Eeklo verblijft, en haar dertienjarige dochter, die momenteel bij haar grootouders in Maldegem woont. Mama kreeg een VR-bril opgezet, waarmee ze in verbinding kon komen met haar dochter op een andere locatie. Bij de dochter staat een robot (VR-iendje), die alles filmt en in realtime, in 360° doorstuurt naar de bril van de mama. Op die manier lijkt het of het kind bij de mama op de kamer is.

Tijdens het pilootproject kan er een intens contact ontstaan tussen de mama in AZ Alma en de dochter in Maldegem: ze wordt verwelkomd als ze thuis komt van school, mama zal helpen bij het huiswerk en ze eten ook samen dezelfde maaltijd. Nadien zal mama helpen ook om haar dochter in bed te stoppen en slaapwel te wensen.

AZ Alma bekijkt of dit project ook definitief in de ziekenhuiswerking kan worden opgenomen.

Nieuwsoverzicht