Vlaanderenis werk

Vaccinatiecentrum Sijsele opent volwaardig testcentrum met AZ Alma

24 december 2021 / Nieuwsberichten

Sinds het begin van de COVID-pandemie is Sanapolis in Sijsele één van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen. De inwoners van Damme/Sijsele, Eeklo, Maldegem en Sint-Laureins konden en kunnen er terecht voor hun COVID-vaccin. Binnenkort gaat Sanapolis nog een stap verder en openen ze een volwaardig walk-in testcentrum in samenwerking met het labo van streekziekenhuis AZ Alma.

14545

Sinds de start van de pandemie ligt in alle landen de klemtoon naast vaccinatie eveneens op het testen van personen.

“We zagen al een tijdje dat er op bepaalde piekmomenten nood is aan extra testcapaciteit.” zegt CEO Luc Verhulst. “Nu iedereen Sanapolis kent als vaccinatiecentrum, lijkt het ons een goeie keuze om ook een testcentrum te openen. De komende weken en maanden zal de nood aan PCR-testen verder toenemen. Enerzijds door de snelle opmars van de Omikronvariant, anderzijds omdat heel veel mensen een test zullen nodig hebben voor zowel hun werk als reizen naar het buitenland.
De meeste landen zullen nog lang een PCR-test vragen aan inkomende reizigers en met zowel het skiseizoen als de paasvakantie daarna, verwachten we dat de vraag aan testen zal toenemen. Wij kiezen er ook bewust voor om
met PCR-testen te werken. Dat is op vandaag nog altijd de meest betrouwbare test en het resultaat is internationaal aanvaard.”

Snel, makkelijk en heel toegankelijk

De Federale Overheid besliste een tijdje terug om in de grote steden zogenaamde walk-in testcentra te openen. Luc Verhulst: “Die walk-in testcentra zijn bedoeld om heel snel en zonder afspraak een PCR-test te laten afnemen. In onze regio zagen we echter dat er nergens zo’n walk-in testcentrum is of zal komen. En dus besloten we om, na overleg binnen de Eerstelijnszones van de regio, zelf de stap te zetten. In Sanapolis zal je dus zowel met als zonder afspraak kunnen langskomen. Een afspraak maken, kan vanaf 30 december via onze website www.sanapolis.be. Bovendien maken we het heel makkelijk voor de mensen en zullen we van maandag tot vrijdag van 9 uur ’s morgens tot 20 u ’s avonds open zijn.
Mocht de vraag nog groter zijn, dan bekijken we of we ook in het weekend kunnen openen. Wie een PCR-test nodig heeft, kan via diverse websites zelf een CTPC-code aanvragen. Voor wie geen toegang heeft tot internet of er niet in slaagt dit te doen, staan onze medewerkers ter plaatse klaar om de mensen te helpen.”

Luc Verhulst: “Momenteel zijn we volop bezig met de inrichting van de lokalen. Vanaf maandag 3 januari kunnen mensen bij ons terecht voor hun PCR-test. Een verpleegkundige zal met de intussen gekende methode via een neuswisser een staal nemen. Meerdere keren per dag worden de stalen naar het labo van AZ Alma gebracht en tussen de 24 en 48 uur later krijg je automatisch je testresultaat via SMS of via de website mijngezondheid.be.”

Waarom een walk-in testcentrum?

Luc Verhulst: “De huisartsen stonden en staan onder enorme druk en de verwachting is dat die druk enkel zal toenemen, onder meer door de fel oprukkende Omikron-variant. Vaak bellen mensen ook om hen te helpen een test aan te vragen. Iets wat heel veel tijd in beslag neemt. Het veelvuldig testen van mensen blijft een belangrijk middel in de strijd tegen de COVID-pandemie. Maar we zien ook dat mensen niet altijd goed weten waar ze terecht kunnen voor welke test en hoe ze die juist moeten aanvragen. Wij willen net op die manier de mensen helpen. Via www.sanapolis.be lees je exact hoe je zelf je CTPC-code kan aanmaken. Lukt het niet dan helpen wij de mensen ter plaatse. En bellen om een afspraak te boeken of zoeken naar een geschikt moment is niet nodig. Je komt gewoon naar Sanapolis en wij doen de rest. Bovendien is onze locatie makkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer en intussen zijn al ruim 45.000 mensen langs geweest voor hun vaccin dus ze weten ons zijn en ze kennen onze werking.”

Meer informatie? Luc Verhulst, CEO Sanapolis, luc.verhulst@sanapolis.be of 0477 08 06 05.

Nieuwsoverzicht