Vlaanderenis werk

Toelichting en aanvulling nieuwe richtlijnen

3 augustus 2020 / COVID-19

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 27 juli enkele beslissingen genomen die een impact hebben op de werking van AZ Alma.

AZALMA2020076 LR

De Nationale Veiligheidsraad heeft op 27 juli enkele beslissingen genomen die een impact hebben op de werking van AZ Alma . Daarom scherpen we tijdelijk (29 juli t.e.m. 6 september) onze richtlijnen aan en dat op verschillende niveaus. Onderstaand volgt een toelichting en aanvulling op onderstaande communicatie van 29 juli.

1. Algemene richtlijnen

Komt u naar het ziekenhuis? Volg dan onderstaande richtlijnen.

U bent welkom wanneer u

- de afgelopen 14 dagen geen COVID-19-symptomen vertoonde of ziek bent geweest
- de afgelopen 14 dagen niet op reis bent gegaan in een rode of een oranje zone of onbeschermd risicovol contact heeft gehad.
- een mondmasker aan heeft van zodra u het ziekenhuisterrein betreedt. Bewaar bovendien steeds 1,5 m afstand ten opzichte van omstaanders.

Houdt u zich niet aan de regels, kan kunnen we de nodige maatregelen treffen, zoals een stopzetting van het bezoek op dat moment.

2. Bezoek

Bezoekers zijn dagelijks welkom vanaf 14 tot uiterlijk 18 uur, gedurende maximum één uur.
Het gaat om bezoek aan patiënten die langer dan twee dagen in het ziekenhuis aanwezig zijn.
Bezoek vindt plaats door éénzelfde persoon per week. Een nieuwe week start op maandag. Concreet: Op maandag 3 augustus mag dat gedurende één week elke dag dezelfde bezoeker A zijn. De volgende week op maandag 10 augustus mag dat bezoeker B of terug A zijn voor die week.

Uitzonderingen

Bezoek bij patiënten op de dienst Spoedgevallen is niet toegestaan, behalve bij minderjarigen jonger dan 18, hulpbehoevenden of mensen in een palliatieve setting.
Bezoek is evenmin toegestaan bij patiënten in de dagziekenhuizen, met uitzondering van het oncologisch dagziekenhuis, waar we bij zwaar hulpbehoevende patiënten een begeleider toestaan.
Op de pediatrie mogen beide ouders tegelijk langskomen.
Op de materniteit mag de partner eventuele broertjes of zusjes van de pasgeborene meebrengen.
Bezoek aan Intensieve zorg of aan Hartbewaking en beroertezorg is toegelaten na afspraak en binnen bepaalde tijdsblokken, éénzelfde persoon per week.
Bezoek aan onze dagziekenhuizen is niet toegestaan.

Afspraken

Op de afdeling (aankomst én vertrek) wast u grondig de handen aan de voorziene wasplaats.
Neem in de kamer plaats op een stoel achter het voeteneind van het bed. We vragen om geen fysiek contact met de patiënt te hebben, in de kamer zo weinig mogelijk elementen aan te raken én steeds uw eigen mondmasker te dragen.

3. Begeleiding

Bij poliklinische consultaties

Begeleiding is enkel toegelaten bij patiënten tot 18 jaar en bij hulpbehoevende patiënten.
In het kader van zwangerschapsopvolging mogen zwangere dames hun partner meenemen naar de gynaecoloog.
In alle andere gevallen wordt begeleiding niet toegestaan.

Afspraken

We vragen om niet vroeger dan 15 minuten voor uw afspraakmoment naar het ziekenhuis te komen. Zo niet, wacht u nog even buiten bij voorkeur in uw wagen.
Ontsmet uw handen bij het binnenkomen in het ziekenhuis en bij het verlaten van het ziekenhuis.
We vragen ook om de wachtzaal voor te behouden voor onze patiënten en als begeleider op de gang van diezelfde wachtzaal te wachten. Zowel de patiënt als de begeleider zijn verplicht te allen tijde een eigen mondmasker aan te houden en de afstand van 1,5 meter te respecteren.

Bij opname

Begeleiding tot op de kamer is toegestaan bij opname op de zorgeenheid en bij ontslag uit het ziekenhuis. Ook hier gelden de huidige hygiënische maatregelen.

In het dagziekenhuis

Begeleiding bij dagziekenhuisbehandelingen is niet toegestaan, tenzij de patiënt hulpbehoevend is.

Op de dienst Spoedgevallen

Bezoek of begeleiding van patiënten op de dienst Spoedgevallen is niet toegestaan, behalve bij minderjarigen jonger dan 18, hulpbehoevenden of mensen in een palliatieve setting.
Denk er daarom aan om steeds beide (patiënt en begeleider) in het bezit te zijn van uw gsm. De begeleider beslist zelf of u op de parking wacht, of naar huis rijdt om daar te wachten op meer nieuws van de opgenomen patiënt. Ondertussen zetten onze collega’s alles op alles om zo snel mogelijk duidelijkheid te bieden.

4. Restaurant

Het restaurant blijft tot eind augustus gesloten voor bezoekers en externen.

Nieuwsoverzicht