Vlaanderenis werk

Oncolounge geopend

11 januari 2018 / Persberichten

AZ Alma opende de oncolounge op de tweede verdieping van haar gloednieuwe locatie. In de oncolounge verblijven kankerpatiënten, die bijvoorbeeld naar het dagziekenhuis komen om een chemobeurt, op een comfortabele manier. Deze gezellige, comfortabele en huiselijke oncolounge kwam er met de gulle steun van de Ronde Tafel Eeklo-Zelzate. AZ Alma won in 2016 het sandwichproject van deze serviceclub en mocht meteen rekenen op een bijdrage van 35.000 euro.

Opening Oncolounge

De oncolounge telt zo’n 56 m² en bestaat uit een gezellige salon, een ronde eettafel, een aangeklede kinderhoek, een kitchenette en de afzonderlijke ruimte voor schoonheidszorgen. Samen vormt dit niet alleen een prachtige ruimte maar ook een veilige thuishaven voor onze patiënten in behandeling tegen kanker. De ruimte zal gebruikt worden voor individuele gesprekken, maar ook voor contactmomenten met medepatiënten, workshops over omgaan met stoma, infosesssies rond seksualiteit en kanker, aanpassen van prothesemateriaal, aanleren van gelaatsverzorging, lichaamsverzorging en maquillagetechnieken, voedingstips, enzovoort. Zowel patiënten in dagopname als verblijvende patiënten zijn welkom in de oncolounge en kunnen er genieten van de ‘healing environment’ van AZ Alma.

Een thuis voor kankerpatiënten in het ziekenhuis

Jaarlijks worden in België 65 269 nieuwe diagnoses van kanker gesteld. 1 man op 3 en 1 vrouw op 4 wordt voor zijn of haar 75ste met kanker geconfronteerd. Elk van ons wordt persoonlijk geraakt door kanker. Het is een ziekte die niet meer uit onze maatschappij is weg te denken. Maar de behandeling van kanker draait om meer dan chemotherapie en bestralingen alleen. De therapie beïnvloedt namelijk ons hele leven, onze relatie, onze kinderen, ons werk, ons gevoel van eigenwaarde. De oncolounge biedt een ruimte waar de patiënt apart met een zorgverlener in een geborgen, huiselijke sfeer zijn vragen kan stellen én waar door onze zorgverleners een antwoord kan geboden worden. Patiënten kunnen er elkaar ontmoeten, zo’n contact kan ook verademend zijn. De voorziene kinderhoek kan het contact tussen kinderen en hun opgenomen (groot-) ouder ook makkelijker doen verlopen. ‘De oncolounge kan op die manier de kwaliteit van leven tijdens een kankerbehandeling progressief doen toenemen,’ zegt diensthoofd patiëntenbegeleiding Silvian Leroux. ‘We creëren eigenlijk een beetje thuis in het ziekenhuis!’.

De oncolounge kan op die manier de kwaliteit van leven tijdens een kankerbehandeling progressief doen toenemen

Mevr. Silvian Leroux (Diensthoofd Patiëntenbegeleiding)

Sandwich

Ronde Tafel Eeklo-Zelzate was in 2016 aan de beurt om een Vlaams project voor de ‘sandwichwedstrijd’ in te dienen. De tafelaars pakten uit met de uitbouw van een oncolounge voor het nieuwe AZ Alma. De leden van de Ronde Tafel Eeklo-Zelzate maakten, onder leiding van toenmalig commissievoorzitter Yves Deleyn, een filmpje waarop dokter Muriel Thienpont, hoofdverpleegkundige Caroline Audenaert en twee oncologische patiënten vertelden hoe ze naar zo’n comfortabele oncolounge uitkeken. Met dat filmpje trokken ze naar bijna àlle (ongeveer 100) afdelingen van de Ronde Tafel België in Vlaanderen en Wallonië om het project van AZ Alma te verdedigen en de stem van die afdeling binnen te halen. Het project won glansrijk. Ontelbaar veel mensen die vechten tegen kanker kunnen in de oncolounge enkele ogenblikken van comfort en rust vinden. “Dit moet een voorbeeldproject worden”, zegt Yves Deleyn, “dat nog andere ziekenhuizen kan stimuleren om een soortgelijke lounge uit te bouwen”.

Hart onder de riem

Voorzitter medische raad en oncoloog dokter Muriel Thienpont: “De leden van Ronde Tafel Eeklo-Zelzate maken met dit project en hun inzet in de eerste plaats heel veel oncologische patiënten gelukkig. Maar uiteraard ook AZ Alma. Deze steun en dit project betekenen een hart onder de riem voor AZ Alma in het algemeen, en voor onze oncologische werking in het bijzonder”.

Nieuwsoverzicht