Vlaanderenis werk

In nood kent men zijn vrienden: mondmaskers welkom!

16 maart 2020 / COVID-19

Er is een deugddoend en hartverwarmend kantje aan deze crisis rond het nieuwe coronavirus. Deze ochtend kwamen plots enkele mensen uit de regio spontaan opdagen met dozen of pakketjes mondmaskers.

Emily goossens mondmaskers kopie

AZ Alma en Huisartsenwachtpost Meetjesland kenden een superdruk weekend met meer dan 1.000 contacten! Ter vergelijking: een ander druk weekend levert zo’n 400 contacten op. Maar met gebundelde krachten, extra bestaffing en grote inzet van artsen en zorgmedewerkers werd de toevloed goed opgevangen. Het blijft evenwel superdruk en dat zal de komende dagen niet anders zijn.

Telefooncentrale overbelast

De drukte is ook te merken aan de telefonische bereikbaarheid van AZ Alma: voor alle duidelijkheid, alle lijnen zijn open en onze artsen en diensten zijn bereikbaar, maar het groot aantal oproepen zorgt voor een overbelasting en voor een vaak lange wachttijd. We zetten echter alle zeilen bij om u zo snel mogelijk te woord te staan, maar soms moet je het hoofd even buigen voor een overmacht. Daarom: mensen met algemene vragen over het nieuwe coronavirus bellen best NIET naar AZ Alma of de Huisartsenwachtpost Meetjesland, maar naar het algemeen nummer 0800 14 68 9.

In het beddenhuis is de cohorte-afdeling inmiddels volledig opengesteld, zodat AZ Alma klaar is voor de komst van patiënten met een vermoeden van besmetting door het nieuwe coronavirus. De artsen en teams zijn klaar, ook op de dienst Spoedgevallen, Intensieve zorg en alle achterliggende en ondersteunende diensten.

Spontane solidariteit doet deugd

En er is ook een deugddoend en hartverwarmend kantje aan deze crisis rond het nieuwe coronavirus. Deze ochtend kwamen plots enkele mensen uit de regio spontaan opdagen met dozen of pakketjes mondmaskers! Emily Goossens uit Boekhoute, een voormalige podoloog, was de eerste die hiervoor belde en binnenkwam. Later deze morgen volgden de schoonheidsspecialistes Marlies Adam uit Waarschoot en Mieke Dexters uit Eeklo dat voorbeeld. Ook anderen daagden inmiddels op. We ontvingen ook spontane aanbiedingen om mondmaskers te naaien, een voorstel dat we noteerden maar waar we later, bij nog hogere nood, op willen terugkomen.

Die solidariteit en de hartverwarmende reacties op onze Facebookposts in deze tijdens van crisis doen deugd voor onze artsen en zorgverstrekkers. Bedankt daarvoor! En als u thuis nog een doos mondmaskers heeft die u kunt missen, dan bent u van harte welkom in AZ Alma. U kunt zich daarmee aanmelden aan de dienst Magazijn en distributie, achteraan het ziekenhuis (richting dienst Spoedgevallen) op de los- en laadzone. Deze mondmaskers zullen niet enkel in AZ Alma worden gebruikt, maar zullen ook bij de huisartsen van de regio verspreid worden.

Nieuwsoverzicht