Vlaanderenis werk

Huisartsenwachtpost Meetjesland op spoedgevallendienst AZ Alma officieel geopend

17 april 2019 / Nieuwsberichten

De Huisartsenwachtpost Meetjesland, sinds 4 januari gevestigd op de spoedgevallendienst van AZ Alma, kreeg niks dan lof bij de officiële opening met ministriële belangstelling.

Officiele Opening Hawp

“Deze huisartsenwachtpost, ingekapseld op het domein van een algemeen ziekenhuis, is een voorbeeld voor veel andere wachtposten, deze wachtpost is een voorloper in België!” Dit zei Bert Winnen, kabinetschef van minister van Sociale Zaken en Gezondheid, Asiel en Migratie Maggie De Block op de officiële opening van de Huisartsenwachtpost Meetjesland, die bovenop de spoedgevallendienst van AZ Alma gevestigd is. Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem is deze wachtpost “een mijlpaal in de medische ontwikkeling van de regio”.

“Onze Huisartsenwachtpost is eigenlijk al open sinds Nieuwjaar”, vertelt dokter Karel De Crem, huisarts in Aalter en voorzitter van de vzw Huisartsenwachtpost Meetjesland. “Maar we wilden eerst enkele maanden proefdraaien vooraleer we met een officiële opening uitpakten. We zijn nu 3,5 maand bezig en kunnen op een heel goede start terugblikken.”

De Huisartsenwachtpost Meetjesland is voorlopig enkel open tijdens het weekend vanaf vrijdagavond 19 uur tot maandagmorgen 8 uur. Op feestdagen is dat vanaf 19 uur voor de feestdag tot 8 uur de dag na de feestdag. De huisartsenwachtpost groepeert 191 huisartsen en 26 haio’s (huisartsen in opleiding) en heeft een bereik van ruim 197.000 inwoners in de gemeenten Aalter, Knesselare, Maldegem, Lievegem, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Sint-Laureins, Langerbrugge Eiland, Sint-Kruis-Winkel, Terdonk, Wachtebeke, Zelzate en Beernem.

“En die hebben de weg naar onze wachtpost al gevonden”, zegt De Crem. “Na 3,5 maand kunnen we stellen dat de mensen al goed weten dat ze op het nummer 1733 terecht kunnen en dat men ook de weg al weet naar onze wachtpost: we zitten aan een gemiddelde van 331 patiëntencontacten per weekend, met pieken van 400. Op 3,5 maand tijd waren er 5.461 patiëntencontacten. Dat gaat om consultaties in de wachtpost, huisbezoeken en medisch advies aan de telefoon. De reactie van de mensen is eigenlijk vrij lovend, men vindt dat men snel en goed werd geholpen. En waar nodig, doen we een beroep op de diensten van AZ Alma (in bijna 5% van de gevallen).”

En die vlotte service wordt gegarandeerd door de huisartsen, coördinator Tommy Sierens en acht medewerkers van de HAWP: overdag zijn er in de wachtpost altijd vier huisartsen aanwezig. Nog twee andere huisartsen rijden samen met een chauffeur uit voor huisbezoeken. Tijdens de nachtelijke uren is er één huisarts present in de wachtpost en één doet de huisbezoeken. Daarnaast is er één arts die inspringt waar nodig. Huisbezoeken (25% van de patiëntencontacten) worden wel enkel gedaan in het wachtgebied en zijn vooral voorbehouden voor patiënten in een verzorgingstehuis of een instelling, palliatieve patiënten en patiënten die zich onmogelijk kunnen verplaatsen.

www.huisartsenwachtpostmeetjes...

Onze huisartsenwachtpost ligt in Eeklo, het kloppende medische hart van het Meetjesland!

Karel De Crem, voorzitter
Nieuwsoverzicht