Vlaanderenis werk

Het gezicht van de zorg (16): team Medische Beeldvorming

25 mei 2020 / COVID-19

Wie zijn de mensen die nu al maanden de strijd aanbinden tegen het nieuwe coronavirus? Wie zijn de helden voor wie u witte lakens uithangt en ’s avonds om 20 uur op straat applaudisseert? Hier tonen wij u het gezicht van de zorg in AZ Alma en de Huisartsenwachtpost Meetjesland.

Gezicht van de zorg - Medische beeldvorming

Tijdens de coronacrisis was snel duidelijk dat een scan of een RX-foto van de longen vaak een bevestiging kon zijn van een vermoeden tot besmetting. Het waren dan ook drukke tijden op de dienst Medische Beeldvorming van medisch diensthoofd dokter Marc Vanfleteren en hoofdverpleegkundige Ronnie Segers.

“Ik werk al 29 jaar in AZ Alma, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Ronnie Segers. “Het kwam er bij ons op aan om ons heel snel aan te passen aan de nieuwe situatie. Zo hebben we al van bij het begin van de crisis een RX-zaal gereserveerd voor patiënten met een (vermoeden van) besmetting. Daar gingen aparte medewerkers en artsen aan de slag, in de nodige beschermende kledij. Toen meer vraag kwam naar een CT-longbeeld om het resultaat van de testen te bevestigen, hebben we ook hier een mouw aangepast. We hebben maar één CT-scan, en het was onmogelijk om besmette en niet-besmette patiënten door elkaar te onderzoeken. Daarom werkten we met een COVID-19-slot, een anderhalf uur in de voor- en namiddag, in nauw overleg met de collega’s van spoedgevallen en met de collega’s van de poetsdienst.”

“Nadien kwam ook de vraag om (vermoedelijk) besmette patiënten zo weinig mogelijk te verplaatsen in het ziekenhuis om verspreiding van het virus te beperken”, vertelt Ronnie. “Daarom schakelden we onze mobiel RX-toestel in waarmee we, opnieuw goed ingepakt en voorzien van alle vereiste beschermingsmaterialen, een longfoto aan bed konden maken. Dat gebeurde op Intensieve Zorg, op de tweede IZ op prénarcose en op de drie cohorteafdelingen.”

“Niemand in mijn team had schrik, op geen enkel ogenblik. Ze zijn er allemaal voor gegaan”, zegt Ronnie trots. “Nochtans was het moeilijk werken op de COVID-19-afdelingen, want onder de gewone beschermingskledij dragen onze mensen ook nog eens een loodschort van een paar kilo voor het stralingsgevaar. Als je daar een uur in rondloopt, mogen ze je uitstropen. Maar iedereen stond in de vuurlinie, want de shifts op de COVID-19 afdelingen waren verbonden aan de shifts die normaal lopen. Ik heb die niet gewijzigd, er kwam daar ook geen weerstand tegen. Iedereen nam zijn verantwoordelijkheid. We zijn wel snel gestart met 2 vroegdiensten, ook de avonddienst en nachtdienst werden verdubbeld, zodat niemand er alleen voor stond.”

Ronnie Segers is aangenaam verrast van de veerkracht van zijn team en bij uitbreiding van al zijn collega(s in het ziekenhuis: “We waren allemaal moe na de maandenlange inspanningen voor de NIAZ-accreditatie. En dàt werk, die afspraken, procedures, rapporten, het op elkaar ingespeeld zijn op ieder échelon, dat heeft ervoor gezorgd dat AZ Alma trots mag zijn op de manier waarop we het virus hebben aangepakt. Vergeet niet, op een moment dat we dachten van even op adem te kunnen komen, viel het nieuwe coronavirus op ons dak. Waar iedereen die energie gehaald heeft om terug te schakelen, ik weet het niet. De groepsgeest, het teamwork en de goede sfeer, met af en toe een vleugje humor, heeft wonderen gedaan!”

Om u en onze medewerkers optimaal te beschermen tijdens uw consultatiebezoek, hebben we enkele verplichte vuistregels opgesteld:

  • Kom enkel naar het ziekenhuis wanneer u een afspraak heeft. U wordt voorafgaand opgebeld.
  • Kom alleen. Begeleiding is enkel toegestaan bij -15-jarigen en bij hulpbehoevenden.
  • U bent verplicht om uw persoonlijk mondmasker te dragen bij het betreden van het ziekenhuis.
  • Houd afstand. Ook in de wachtzaal.
  • Was uw handen grondig met zeep voorafgaand aan uw consultatie. U kan daarvoor onze toiletten bezoeken.

Houd intussen onverminderd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn
  • Respecteer social distancing (1,5 meter)
Nieuwsoverzicht