Vlaanderenis werk

AZ Alma stelt dementiekoffer samen met hulp van Ladies Circle Maldegem

18 februari 2021 / Nieuwsberichten

AZ Alma maakt enkele dementiekoffers om patiënten met cognitieve problemen en hun familie te helpen tijdens hun verblijf op acute neurologie en Sp neuro. Ladies Circle Maldegem schonk hiervoor 4.000 euro!

Cheque neurologie Ladies Circle Maldegem

Op de foto staan logopedist Els De Groote, neuroloog dokter Katleen Bruylant en Ladies Circle-voorzitter Felicie Sys, die een cheque van 4.000 euro overhandigde. "We zijn hier heel blij mee", zegt dokter Bruylant, "want hiermee kunnen we werk maken van onze dementiekoffers waarmee we patiënten met cognitieve problemen en hun familie goed zullen kunnen helpen."

Tijdens hun opname hebben deze patiënten namelijk bepaalde noden door hun cognitieve problemen:

  • desoriëntatie in tijd: onder andere omdat ze de klok/radio/tv/telefoon/licht-besturing niet kunnen hanteren,
  • desoriëntatie in ruimte: vreemde, onbekende omgeving en mensen, waardoor ze bijvoorbeeld het toilet niet kunnen vinden
  • gesproken woorden niet herkennen,
  • zich soms 'vervelen' en dan hun persoonlijke spullen of materiaal in de kamer beginnen 'repareren'
  • gemis van geborgenheid,…
  • angst: geluiden, beelden die vreemd zijn voor hen.

Ook hun naasten hebben heel veel vragen, onzekerheden en zorgen. "Maar gelukkig bestaan er heel wat middelen om deze zaken te verhelpen, milderen en duiden", zegt dokter Bruylant, die met het idee van de dementiekoffer kwam. Om zo'n koffer samen te stellen waren extra financiële middelen nodig, en die zijn er gekomen dankzij enkele acties van Ladies Circle Maldegem. Die zorgden voor een forse cheque van 4.000 euro en daar zijn we de enthousiaste dames heel erkentelijk voor. AZ Alma dankt dan ook iedereen die één van de acties en dus dit project heeft gesteund.

Nieuwsoverzicht