Vlaanderenis werk

AZ Alma stak veel op van grootscheepse provinciale rampoefening

26 februari 2019 / Nieuwsberichten

AZ Alma nam deel aan een grootscheepse provinciale rampoefening en trok daar veel lessen uit. Maar niet alleen AZ Alma...

Img 0027
Img 0001

De provinciale rampoefening was gebaseerd op een ontploffing in een kerosinetank in een sevesobedrijf uit Evergem (Gentse Kanaalzone), waarbij 46 slachtoffers waren gevallen. Die werden verdeeld over de ziekenhuizen in de regio. AZ Alma kreeg in totaal zes slachtoffers toegewezen die door de dienst spoedgevallen werden opgevangen, waaronder één heel zwaargewonde.

De Coördinatiecel Ziekenhuizen (CCZ), die onmiddellijk bijeen kwam, nam de nodige maatregelen: de dienst spoedgevallen werd bij bestaft om de toevoer van de gewonde slachtoffers op te vangen en bij de andere zorgeenheden in het beddenhuis werd beddencapaciteit vrijgemaakt, op het operatiekwartier en medische beeldvorming werden zalen vrijgehouden.

Op een goed uur tijd werden de zes patiënten naar het ziekenhuis gebracht en na triage op de dienst spoedgevallen in een behandeltraject gezet alsof het om 'echte' patiënten ging. Op geen enkel moment kwam de gewone werking van het ziekenhuis in het gedrang.

De oefening werd in de loop van de namiddag afgeblazen en was heel leerrijk. En niet alleen voor AZ Alma, zo bleek, want één ambulance reed met een patiënt zelfs naar de oude ziekenhuissite in de Moeie 18, waar AZ Alma bijna 2 jaar geleden vertrokken is…

Nieuwsoverzicht