Vlaanderenis werk

AZ Alma duldt geen agressie in het ziekenhuis

14 september 2020 / Nieuwsberichten

AZ Alma luidt de alarmklok en heractiveert het agressiebeleid dat voor het ziekenhuis werd uitgeschreven in een actieplan. De onmiddellijke reden daartoe zijn drie gevallen van agressie op de dienst Spoedgevallen op vijf dagen tijd.

AZALMA2020090 LR

Een eerste geval was vorige week woensdag toen een patiënt verbaal en lichamelijk agressief werd en uit de spoedbox wegliep. De patiënt verschanste zich op het ziekenhuisterrein, maar werd uiteindelijk door de politie gevat. Het tweede en ergste geval speelde zich zaterdag af: een spoedverpleegkundige, met meer dan 35 jaar dienst op de teller, werd in de rug aangevallen door een patiënt, die hem op de grond duwde en dan op zijn hoofd en zijn lichaam begon te schoppen. Even dreigde de patiënt te steken met de schaar, die uit de schort van de verpleegkundige was gevallen, maar een andere patiënt kon de aanvaller tot bedaren brengen. De verpleegkundige liep tal van verwondingen op, is mentaal zeer zwaar aangeslagen en enkele dagen werkonbekwaam. De politie kwam ter plaatse en stelde een proces-verbaal op. En zondag werd een andere verpleegkundige door een patiënt in een wurggreep genomen, andere verpleegkundigen konden hem bevrijden. Ook hier kwam de politie tussenbeide.

“Dit kan helemaal niet”, zegt verpleegkundig en paramedisch directeur Annabell Verhaegen. “We stelden de jongste tijd al vaker vast dat de verbale agressie bij bezoekers en patiënten is toegenomen, maar nu escaleerde zich op vijf dagen tijd tot drie gevallen van lichamelijke agressie. We zaten al samen met de verantwoordelijken van onze Spoedgevallendienst om een actieplan op te stellen en uit te rollen. Dit moet stoppen, dit is niet te tolereren: al onze hulpverleners, die dag en nacht klaar staan, moeten respect krijgen en op een veilige manier hun werk kunnen doen.”

"Al onze hulpverleners, die dag en nacht klaar staan, moeten respect krijgen en op een veilige manier hun werk kunnen doen."

Annabell Verhaegen, verpleegkundig en paramedisch directeur
Nieuwsoverzicht