Wat is diabetes?
Diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, is een chronische of blijvende aandoening waarbij de stofwisseling van suikers en vetten verstoord is. Bij diabetes produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor de werking van insuline. Hierdoor kan het suiker vanuit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de lichaamscellen om daar als energiebron te dienen.
Daardoor ontstaat een verhoging van het bloedsuikergehalte of hyperglycemie. Diabetes is een ziekte die op lange termijn complicaties kan veroorzaken. Hierbij spelen factoren zoals cholesterol en hoge bloeddruk ook een belangrijke rol. Het behandelen van diabetes betekent dan ook dat naast het regelen van de glycemie, ook de bloeddruk en cholesterol strikt worden aangepakt.
Verschillende vormen van diabetes
Type 1 diabetes
Hierbij wordt onvoldoende insuline aangemaakt door een stoornis ter hoogte van de insulineproducerende cellen van de pancreas of alvleesklier. Deze vorm ontstaat meestal op jongere leeftijd. Type 1 diabetes ontwikkelt zich snel met uitgesproken klachten en een behandeling met insuline is noodzakelijk. Ongeveer 10 % van de diabetespatiënten heeft diabetes type 1.
Type 2 diabetes
Bij type 2 diabetes is de insulineproductie nog aanwezig, maar ter hoogte van de cellen is er een verminderde werking van insuline. Deze vorm komt voor op latere leeftijd. De voornaamste oorzaak van het onvoldoende werken van insuline is overgewicht. We zien een toename van het aantal mensen met diabetes type 2 ten gevolge van het toenemend overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging. De ontwikkeling van diabetes type 2 verloopt traag waardoor ze dikwijls laat ontdekt wordt. De behandeling van diabetes type 2 start meestal met medicatie gecombineerd met een gezond eetpatroon en voldoende lichaamsbeweging. Vaak is het nodig om enkele kilo's te vermageren. Ongeveer 90 % van de diabetespatiënten heeft diabetes type 2.
Zwangerschapsdiabetes
Deze vorm van diabetes komt enkel voor tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonale veranderingen. Na de zwangerschap verdwijnt de diabetes. Nadien is er wel een verhoogde kans om later type 2 diabetes te ontwikkelen.