Vlaanderenis werk

Versoepeling van de maatregelen voor bezoek en begeleiding vanaf maandag 7 september

3 september 2020 / COVID-19

Het COVID-19-kernteam heeft de richtlijnen voor bezoek aan patiënten en begeleiding naar consultaties herbekeken en bijgestuurd. Deze richtlijnen gaan in op maandag 7 september 2020.

Bezoek1 2

Het COVID-19-kernteam heeft de richtlijnen voor bezoek aan patiënten en begeleiding naar consultaties herbekeken en bijgestuurd. Hierbij een overzicht van de nieuwe richtlijnen voor bezoekers, externen en de toegelaten begeleiding. Deze richtlijnen gaan in op maandag 7 september 2020.

De algemene regel dat personen met de symptomen van COVID-19 niet op bezoek of als begeleider mogen komen, blijft ongewijzigd. Alle artsen, medewerkers, bezoekers en begeleiders zijn verplicht om te allen tijde een mondmasker te dragen. Merk je dat een collega of bezoeker niet de nodige afstand neemt of het mondmasker niet correct hanteert, maak die persoon daar dan attent op. Bij het binnenkomen van het ziekenhuis wordt u opgewacht door een vrijwilliger, meld u zich bij hen aan, zij zullen u verder helpen en daarbij de nieuwe richtlijnen nauwgezet opvolgen. Gelieve dit te respecteren.

Bezoek

Bezoek aan patiënten is toegelaten vanaf de dag van opname. Men hoeft dus geen twee dagen meer te wachten.

Het bezoek vindt plaats tussen 14 en 18 uur, mag maximum 1 uur duren en daarbij moeten de gekende maatregelen gevolgd worden: mondmasker, afstand houden, handen ontsmetten…

Het gaat om één persoon per dag, het bezoek mag dagelijks afwisselen, maar moet wel uit dezelfde bubbel komen.

Op de Pediatrie mogen beide ouders tegelijk langskomen. Op de Materniteit mag de partner de broertjes/zusjes van de pasgeborene meebrengen. Bezoek aan Intensieve zorg of aan Hartbewaking en beroertezorg is toegelaten na afspraak voor maximum een half uur en mag dagelijks afwisselen, binnen dezelfde bubbel.

Externen (o.a. vertegenwoordigers voor OK of consultaties) zijn opnieuw welkom. Teaching classes Orthopedie mogen opnieuw tot maximum 50 personen.

Begeleiding

Polikliniek

Begeleiding bij poliklinische consultaties is toegelaten bij patiënten tot 18 jaar en bij hulpbehoevenden. In het kader van zwangerschapsopvolging mogen zwangere dames hun partner meenemen op consultatie bij de gynaecoloog. Andere begeleiding wordt niet aangeraden. Graag ook maximum een kwartier voor aanvang van uw consultatie aanwezig zijn in het ziekenhuis.

Opname

Wordt een patiënt opgenomen op een zorgeenheid, dan is begeleiding toegestaan tot op de kamer. Let wel, de begeleider dient iemand te zijn uit de bubbel van de patiënt.

Dagziekenhuis

In het pediatrisch dagziekenhuis is slechts één begeleider of ouder toegelaten. We hebben namelijk onvoldoende capaciteit om alle ouders op een veilige afstand plaats te geven.
Op het oncologisch dagziekenhuis is begeleiding toegestaan, op het chirurgisch dagziekenhuis mag begeleiding tot aan de opnamebox. Let wel, de begeleider dient iemand te zijn uit de bubbel van de patiënt.

Spoedgevallen

Patiënten die opgenomen worden op de dienst Spoedgevallen mogen het volledige traject bijgestaan worden door een begeleider, uit dezelfde sociale bubbel.

Ontslag uit het ziekenhuis

Wordt een patiënt ontslagen uit het ziekenhuis, dan is begeleiding toegestaan vanop de kamer. Let wel, de begeleider dient iemand te zijn uit de bubbel van de patiënt.

Het restaurant is nog steeds niet toegankelijk voor bezoekers.

Nieuwsoverzicht