Vlaanderenis werk

Stichting tegen Kanker beloont snoezelbadproject van AZ Alma

20 januari 2022 / Nieuwsberichten

De Stichting tegen Kanker kende een toelage van ruim 22.000 euro toe aan een relaxerend project voor palliatieve oncologische patiënten: een snoezelbad. Dit is één van de Social Grants 2021.

ZE23 snoezelbad

Een opmerkelijk project van AZ Alma voor palliatieve oncologische patiënten werd door de Stichting tegen Kanker beloond met een Social Grant en een toelage van 22.678 euro. Het project is de installatie van een 'snoezelbad' op Zorgeenheid 23 en werd volledig uitgewerkt en verdedigd door hoofdverpleegkundige Marianne De Baets en de verpleegkundigen Haynee Van Hoornweder en Emmy de Brabander. Zij zijn terecht trots en poseren dan ook graag even in de huidige doucheruimte op ZE23, de plaats waar het snoezelbad zal komen.

"Een diagnose met kanker komt hard aan voor patiënten" zeggen ze. "Hoewel de behandelmogelijkheden de laatste jaren gegroeid zijn, valt een palliatief beleid niet steeds uit te sluiten. Hiervoor komen de patiënten heel vaak in ons ziekenhuis terecht. En daar willen we voor die patiënten iets extra doen."
Ziekte en slecht nieuws hebben een zware impact op de mentale gezondheid en het welzijn van de patiënt. Therapieën die alle zintuigen stimuleren (aroma-, lichttherapie, massage, …) kunnen leiden tot een positief lichamelijk en psychologisch effect. Om dit te realiseren hebben Haynee Van Hoornweder, Emmy de Brabander en Marianne De Baets dit project uitgeschreven wat hen een Social Grant ter waarde van 22.678 euro opleverde.

Het concept 'Wegdromen in het snoezelbad' zou gerealiseerd worden in de huidige badkamer op ZE23 waar nu een inloopdouche ter beschikking is. De te creëren wellnessruimte zou ter beschikking gesteld worden van de palliatieve oncologische patiënten. "Met dit project willen we de lichamelijke klachten op korte termijn reduceren, angst en depressie verminderen door relaxatie en een vertrouwensband opbouwen in een rustige, huiselijke omgeving", vertelt Haynee Van Hoornweder. "Een sessie in het snoezelbad wordt gewoon ook een moment om de ziekte even te vergeten. We willen ook de naasten van de patiënt betrekken bij deze waardevolle momenten in de palliatieve fase van het ziek zijn."
De werken staan gepland voor mei.

Nieuwsoverzicht