Vlaanderenis werk

Ons revalidatieteam doet veel meer dan oefeningen geven

1 april 2020 / COVID-19

Door het bezoekverbod en de striktere maatregelen omwille van het nieuwe coronavirus is ook de werking van de dienst Revalidatie aangepast.

Corona revalidatie OK 2

Door het bezoekverbod en de striktere maatregelen omwille van het nieuwe coronavirus is ook de werking van de dienst Revalidatie aangepast. Het Revalidatiecentrum zelf is gesloten, voorlopig tot 19 april. Ook de oefeningen op de afdelingen vinden niet meer plaats in de gemeenschappelijke oefenzaal. Maar daar heeft het team een mouw aangepast, met respect voor de richtlijnen van de hygiëne: mondmaskers, eigen ontsmettingsmiddel,... Tijdens de oefeningen is de 1,5 meter social distancing niet altijd mogelijk, maar de nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen.

De oefeningen zijn nu verplaatst naar de patiëntenkamers maar dat lukt vrij goed. De pedalo's en ander oefenmateriaal worden op de kamer geplaatst (en bij verhuis meteen ook weer ontsmet, natuurlijk). De therapeuten geven vaak ook een blad met oefeningen en men werkt nu filmpjes met oefeningen uit om op de televisieschermen van de geriatrische zorgeenheden te tonen.

Maar de taak van het team is door het bezoekverbod ook uitgebreid: tijdens de oefeningen maken onze medewerkers van het revalidatieteam graag ook tijd voor voor een deugddoend en voor patiënten vaak noodzakelijk babbeltje. Dat is voor de patiënten dan weer een opsteker. Het team helpt de patiënten soms ook met telefoneren naar familie of mantelzorgers, dat zijn eveneens oefeningen naar coördinatie toe.

Kortom, het team van de Revalidatie heeft zich, net als vele andere diensten en zorgeenheden, aangepast aan de gewijzigde omstandigheden door het nieuwe coronavirus, maar blijft wel zorg dragen met een groot hart.

Houd de bekende richtlijnen om besmetting te voorkomen in het achterhoofd:

  • Was regelmatig je handen met water en zeep
  • Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak
  • Blijf thuis als je zelf ziek bent
  • Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
  • Vermijd handen geven
  • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn

Blijf op de hoogte van de actuele en bijna dagelijks wisselende maatregelen: kijk op www.azalma.be of www.huisartsenwachtpostmeetjesland.be.

Nieuwsoverzicht