Vlaanderenis werk

Nieuwe avondsessies revalidatieprogramma OLK

11 februari 2020 / Nieuwsberichten

Het revalidatiecentrum van AZ Alma biedt na zestien jaar uitsluitend dagsessies voor patiënten met onverklaarbare lichamelijke klachten (OLK) nu ook een reeks avondsessies aan. En dat is onzettend fijn nieuws voor patiënten die door hun werk of andere verantwoordelijkheden enkel 's avonds beschikbaar zijn.

Olk

Sinds 2003 biedt het revalidatiecentrum een programma aan voor patiënten met chronische pijn- en vermoeidheidsklachten waarvan de oorzaak niet voldoende lichamelijk verklaard kan worden (OLK). Deze klachten worden gekenmerkt door o.a. pijn en aanslepende vermoeidheid. Veel voorkomende diagnoses zijn spasmofilie, fibromyalgie en/of CVS.
Patiënten worden bovendien vaak geconfronteerd met veranderingen op persoonlijk, familiaal en sociaal-professioneel vlak. Deze veranderingen kunnen de lichamelijke klachten nog versterken, waardoor patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Deze vicieuze cirkel kunnen we doorbreken door middel van een multidisciplinaire aanpak met behulp van een revalidatie-arts, kinesist, ergotherapeut, klinisch psycholoog, diëtist en een sociaal verpleegkundige.

Het standaardprogramma, gebaseerd op (psycho-)educatie, beweging en relaxatie, is geoptimaliseerd tot een beknopt programma voor patiënten die zich gedurende de dag niet kunnen vrijmaken door werkomstandigheden.

De onderwerpen in het beknopte programma zijn:

  • pijneducatie en inzicht in factoren die pijn en vermoeidheid beïnvloeden
  • leren doseren en concept 'graded activity'
  • grenzen stellen, communicatie met de omgeving en optimalisatie van de levenskwaliteit
  • invloed van gedachten en piekeren
  • ademhaling, relaxatie en slaapeducatie
  • energiemanagement en praktische tips

Interesse?

Er start een nieuwe lading sessies vanaf 2 maart. Deelnemers moeten doorverwezen worden via de behandelende arts. Met je verwijsbrief kom je op consultatie bij één van de revalidatie-artsen. De revalidatie-arts bezorgt het voorschrift om het revalidatieprogramma te volgen.
Je naam en het telefoonnummer worden via de revalidatie-arts doorgegeven aan het OLK-revalidatie-team. Van zodra alle data zijn ingepland, word je gecontacteerd en kan je instappen in het programma.

Neem contact op met de dienst via 09 310 04 34 of met de ergotherapeute Linda Gabriël via 09 310 13 22.

Algemene info: https://www.azalma.be/zorgaanbod/teams-en-centra/revalidatiecentrum

Nieuwsoverzicht